hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


7 tipp rossz kutyákhoz


1. Kedvenced kutya, a ragadozó állatok falkában élő nagy családjához tartozik genetikailag annak ellenére, hogy évezredek óta velünk, emberek között él, és sok mindenben hasonult hozzánk. Nem ember! Ezért vágyai, boldogság-elvárásai hasonlatosabbak a farkaséhoz, mint a tiedhez. Például nem babérlevéllel szereti a csirkefarhátat, mint Te. Egyébként is, sem a kedvesed, sem a gyermeked nem örül annak, ha a saját kívánságai helyett azt adod neki, amit Te szeretnél. Ne tedd ezt kutyáddal sem.

2. Kedvenced szervezete, fizikai felépítése a nagy erőkifejtésekhez, hosszú zsákmány utáni hajszákhoz választódott ki az évmilliók során, robbanékonnyá, aktívvá lett, hogy eleget ehessen a túléléshez. Ezért sokkal többet szaladna, hajtana, keresne, mint Te, a felerészben gyűjtögető ősemberből kutyatartó emberré fejlődött lény. Boldoggá és kezelhető mértékben pörgővé úgy teheted kutyád, hogy lefárasztod. Menj el vele kirándulni, biciklizni, úszni, lejtőn labdázni, annyit, hogy majd ölbe vihesd haza. Neked se árt a rendszeres egészséges életmód és szabad levegőn mozgás, kedvenced meg hálás és jókutya lesz érte.

3. Ne minden nap ugyanoda vidd sétálni. Nem csak Te, ő is unja. Menjetek sokszor máshova, új és új helyeket fedezzetek fel együtt. Sokkal izgalmasabb, érdekesebb és fárasztóbb is.

4. Ha otthon kell maradjon, adj neki foglalkozni valót. De ne rakd ki az összes játékát, amit sose használ! Olyat adj, amin dolgozik, és biztos érdekli. Hatalmas marhacsontot, finomsággal töltött Kongot, foglalkoztató játékot, vagy dugj el ételdarabokat a lakásban, vagy a kertben.

5. Legyél kiszámíthatatlan gazdi. Ne hagyd, hogy kitalálja kedvenced, merre mentek, mit fogsz csinálni, mit adsz neki, és adsz-e neki egyáltalán. Ha úgy gondolja, a futtató fele mentek, hívd vissza, és direkt menj másfele. Ha nem hagyod, hogy ő mondja meg, Te merre menj és mit csinálj, akkor nagyon figyelni fog rád, mert kiszámíthatatlan leszel számára.

6. Tegyen minden kedvezményért, jutalomért, életért, foglalkozásért, simogatásért valamit. Ne gondold, hogy az neki léte folytán jár, várj el érte valamit. Ha mást nem, azt, hogy hívásra odamenjen, hangodra szemedbe nézzen. Ha megtette kérésed, csak akkor adj neki jutit, vacsorát, simogatást, akkor mehessen el szabadon szaladni a futtatón. Így tenni is akar majd a kedvezményekért, a jó kapcsolatotokért.

7. Legyél következetes és szavatartó (ha lehet, ne csak a kutyáddal…) Gondold meg jól, ha kérsz tőle valamit, utasítod. Mert ha kimondtad, utána meg kell, hogy csinálja. Még akkor is, ha már Te is hülyeségnek tartod. Ha nem követeled meg a teljesítést, mindig vacillálni fog azon, valóban azt akarod tőle, vagy most épp nem gondoltad komolyan…

+1. És ha még mindig rossz kutya, vesd be a mindent überelő, kedvencedet mindenre rávevő varázsszert: a kenőmájast!