hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


A Neveletlen Eb Alapítvány Szóbeli közhasznúsági jelentése 2011

Szöveges közhasznúsági jelentés

Neveletlen Eb Alapítvány 2011
2735, Dánszentmiklós, Külterület Hrsz.012/23
Adószám: 18010482-1-13

Pénzügyi helyzet, vagyon

A Neveletlen Eb Alapítvány 2011-es beszámolója alapján 2011. január 1-e és december 31-e között 924 ezer 100  forintnyi adományt kaptunk cégektől és magánszemélyektől. Köszönjük mindenkinek!
Az Alapítvány tulajdona 2011-ben is a Dánszentmiklós, Külterület Hrsz.012/23 alatti tanyahely és a kopók tartására használjuk továbbra is szerződés szerint Gyurkó Rita kuratóriumi elnök Dánszentmiklós, II.Külterület 30. alatti tanyáját.
A székhely-tanyahelyen való Macskavadász Kopótanya kialakítása anyagi eszközök híján csúszik, a kennelek alapbetonozása még nem készült el, de 50 oszlop a meglévő kennelrácsok tartására elkészült.
A 2010-ben vásárolt öreg, még karburátoros Fiat Uno gépjármű műszakija lejárt, karosszériája javíthatatlanná vált a sok földúton való kutyakaja szállítástól, így lecseréltük egy újabb, már injektoros motorú Fiat Unóra. Ennek vásárlásához Gyurkó Rita nyújtott a fizetéséből 110 ezer forint hitelt az Alapítványnak, amelyből tavaly 28 ezret vissza is fizettünk.

A vagyonunkhoz tartozik az alább részletezett erdélyi kopókon túl mindaz a szellemi termék, kutya- és kopókölyök nevelési eljárás, amit alkalmazunk, kidolgoztunk, használunk, bemutatunk és megosztunk. Így a 2009-ben és 2010-ben kidolgozott Neveletlen Eb Oldal tesztje és Tréningjei, a 2011 óta sikeresen alkalmazott Korai Idegrendszeri Stimuláció erdélyi kopó kölyköknél és a Mitől Macskavadász cikk-sorozatban bemutatott Erdélyi Kopó Kölyöknevelési Szisztéma.
Munkánkhoz hozzájárultak önkénteseink, külön köszönet Rahóci Ginának és Podani Beátának, meg a többieknek.
Az Adatkontroll Kft és vezetője, Faragó István adományként segítette könyvelésünket, adott szaktanácsot, köszönjük!

Kutyák

Pénzben nem kifejezhető az a genetikai és biodiverzitásbeli érték, amit a Neveletlen Eb Alapítvány Nemzeti Kinccsé nyilvánított, őshonos magyar kutyái, az aranykoszorús, sokszörös Tenyésztési Nagydíjas Macskavadász Erdélyi Kopó Falka erdélyi kopói képviselnek. Az Alapítvány egyik kiemelt közhasznú tevékenysége ezen genetikai érték megőrzése, továbbvitele, növelése az Alapítvány erdélyi kopóinak tartásával, különleges genetikai értéket jelentő újabb kiskutyák létrehozásával, a kölykök megfelelő, a fajta különleges tartását, tenyészértékük  növelését, a továbbtenyésztésben és a bemutatásukban való együttműködést vállaló és teljesítő gazdák keresése, az Alapítvány kenneljében születő kölykök ilyen gazdához juttatása. 2011-ben ezen célunk irányába léptünk előre nagyon sokat.

2011. január 1.-én a Neveletlen Eb Alapítvány 16 erdélyi kopót tartott a két tanyán, december 31-én 18-at, 5 felnőtt kant, 7 felnőtt szukát és 6 éves fiatal szukát.
Növeltük a Falka és az erdélyi kopó állomány genetikai értékét 4 alom kiskutya létrehozásával. A champion Sári-sori Macskavadász Zentától (apa SSM Herceg) 5 kölyköt (1 kan, 4 szuka) neveltünk fel és juttattunk gazdához, SSM Maskara az Alapítványnál maradt. A minősített Sári-sori Macskavadász Zigótától (apa SSM Herceg) 7 kölyköt (3 kan, 4 szuka), SSM Nana Haspók és SSM Narancs a Falkában maradt. A minősített Sári-sori Macskavadász Ceftától 3 kiskopót (2 kan, 1 szuka), SSM Opál maradt. A champion Sári-sori Macskavadász Alkonytól (apa SSM Belzebub) 5 kölyköt, (3 kan, 2 szuka), SSM Öröm és SSM Ölelés a Falkában maradt. Ebből az alomból hét hetesen, a Kuratórium felhatalmazása alapján, idegrendszeri probléma miatt 1 kant elaltattam.
A fiatal alapítványi szukákat már születésük évében felvezettük a komáromi kutyashown és a 2011-es Erdélyi Kopó Klubkiállításon, Maskara és Minna ott nagyon igéretes bírálatot kapott, s a többi kölyök is bemutatkozott nevezés nélkül.
A Neveletlen Eb Alapítvány csak szűrt és egészséges csípőjű kutyákkal hozott almot 2011-ben, az utódok is várhatóan nagy genetikai értékük mellett egészséges csípőjűek lesznek. SSM Maskara sikeres előszűrése is ezt bizonyítja.

2011-ben el is vesztettünk, sajnos, nagy genetikai értékű erdélyi kopókat.
Lacházi Rettenetes Arany papírjait rendeztük az év során, csípőjét leszűrettük, tenyészthetőnek bizonyult, majd neveztük a Klubkiállításra és a komáromi Kutya Showra. Veterán osztályban, kitűnő RES CAC címet, illetve kitűnőt kapott. A kutyapárok versenyében a Klubkiállításon SSM Alkonnyal II.helyet értek el. Arany fedezett 1 Macskavadász kennelbeli és 1 idegen szukát, de mindkét kutya üres maradt, majd december 22-én elpusztult.
Sári-sori Macskavadász Kevély (Zigi-Cudar) éves kora után egyre félősebb lett, rettegett az emberektől, gazdához juttatása meghiúsult, így a Kuratórium felhatalmazása alapján elaltattam.
Sári-sori Macskavadász Cefet még 2010-ben beteg lett, leukémiát állapítottak meg nála, de lépműtétje után egészsége helyreállt. Miután 1 fiú utódja volt csak hét éves korára, annak gazdája sem szűrette le SSM Eiffel Báró csípőjét, nem működött együtt az Alapítványunkkal a nagy genetikai értékű kutya továbbtenyésztésében, Cefetet befedeztettük SSM Herceggel. Rendben kihordta vemhességét, majd császármetszéssel életet adott kölykeinek. 3 kiskutyáját neveltük fel és a 2 kant eljuttattuk megfelelő, a tenyésztési szerződést aláíró gazdához. A műtét után két héttel, sajnos, SSM Cefta elpusztult, a boncolás szívsejt-burjánzást és keringési elzáródást állapított meg.
Sári-sori Macskavadász Fúria 7 éves Brucla vonalú, nagy genetikai értékű, alom nélküli szuka betegedett meg októberben, s a kezelés ellenére elpusztult. A boncolás aorta-tágulást és szívsejt-burjánzást, keringési elégtelenséget állapított meg.

Közhasznú tevékenységeink számokban:
1.    Kutyatanítás és a kutyagazdák segítése kedvencük viselkedési
problémáinak megoldásában, publikáció a témában
A Neveletlen Eb Oldal, a www.neveletleneb.hu segítségét kérte regisztrációja által 2011-ben, és azóta is olvasónk 158 kutyagazda. A tesztet sikeresen végezte el kedvencével, így értékeltük munkáját és a Kapcsolatfejlesztő Alaptréninggel fejleszthette kedvencével való kapcsolatát 10 gazda. Ezen kívül természetesen sok-sok gazdának adtunk tanácsot, kutyaviselkedési probléma megoldására ötletet e-mailban és személyesen.
2011-ben a Neveletlen Eb Oldal regisztrált gazdijai 26 automata levelet kaptak különböző ötletekkel, történetekkel, kutyanevelési tanácsokkal. Publikációink száma is kiemelkedő volt 2011-ben, a kolozsvári Szabadságban 3, a Nemzetközi Kutya Magazinban 9 cikkünk jelent meg, plusz büszkék vagyunk arra, hogy közvetítésünkkel látott nyilvánosságot Mikó Diána nemzetközi küllembíró, erdélyi kopó tenyésztő-kutató kétrészes írása a Nemzetközi Kutya Magazinban a Zsömlesárga Erdélyi Kopóról, amit a Neveletlen Eb Oldalon is olvashatnak az érdeklődők. Köszönjük Mikó Diánának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta! Az Oldal Nevelgető Blogjába 8 új bejegyzés került, 3 kopóval kapcsolatos, 2 kutyás kirándulás, 2 megemlékezés elpusztult kedvencekről és 1 kutyatanítás témájú.
A Neveletlen Eb Oldal 2011-ben 33 új oldallal bővült, külön említésre méltó belőlük a Mitől macskavadász a SSM erdélyi kopó kiskutya? –sorozat a Sári-sori Macskavadász Kennel minden szukagazda által hasznosítható kölyöknevelési szisztémájáról és Kucsera Irén kedves kutyagazdink több részes és még folytatandó sorozata Montenegró kóbor és kedvenccé váló kutyáiról, a Folti kutya kettős élete. Köszönjük neki!
A Facebook-oldalunk és a Kutya Forever IWIW klubunk szintén nagy népszerűségnek örvend, megjelenik ott a kutyatanítás és az erdélyi kopók népszerűsítése is. A Google Adwords és az Etarget hirdetéseink szinte majdnem egész évben terelik a Neveletlen Eb Oldalra a kedvencükkel összevesző gazdikat, segítségért, de már a keresők alapján is megtalálják weboldalunkat.

2.    Az erdélyi kopó, mint Nemzeti Kinccsé nyilvánított ősi magyar kutyafajta népszerűsítése, ismertségének növelése és a fajta bemutatása az érdeklődőknek. Publikáció a témában

A Neveletlen Eb Alapítvány Fiat Unója 2011-ben is sokat járt Budapesten és Pest megyében, a kopók mindig ott ültek az anyósülésen, példát mutatva, népszerűsítve a fajtát. Több kopónk decembertől a Budapesti Műszaki Egyetemen őrszolgálatot teljesítve tesz tanúbizonyságot a fajta engedelmességéről, és éjszakánként a nyestek kergetésével hajtókészségéről az egyetemistáknak és az ott megfordulóknak.
A tavalyi négy alom számára megfelelő kutyagazdák keresése során sok-sok ingyenes hirdetést adtunk fel, sok-sok érdeklődő levélre válaszoltunk, elmagyaráztuk, mire is van szüksége az erdélyi kopónak, mint nagy mozgásigényű hajtókutyának, s azt is, mi mit várunk egy genetikailag értékes kutya gazdájától. Megpróbálkoztunk egy Etarget erdélyi kopó kampánnyal is, de rengeteg érdeklődő jött, aki mégsem nagy mozgásigényű kutyára vágyott, így pénzt vitt, de nem hozott megfelelő gazdákat, így azt a kampányt leállítottuk.
A már gazdához került kiskutyák megfelelően reprezentálták a fajtát, a gazdák kutyaóvodába, iskolába, kiállításokra jártak velük, növelve a fajta ismertségét, népszerűségét, méltóan képviselve ezzel a Neveletlen Eb Alapítvány céljait. Külön kiemelendő a két szintű K9 engedelmes vizsgát tett Sári-sori Macskavadász Minna és gazdájának, Csanda Eszternek a munkája. Gratulálunk nekik!
A Neveletlen Eb Alapítvány 2011-ben a szeptember 24-i Erdélyi Kopó Klubkiállításon mutatta be kopóit és kölykeit. SSM Maskara ígéretest, SSM Alkony kitűnőt és Lacházi Rettenetes Arany Res CACot kapott, valamint elhoztuk a Kutyapár II. helyét. A komáromi október 2-i CACIB kiállításon SSM Zenta CAC, SSM Alkony ResCAC, Maskara ígéretes, Arany kitűnő lett, s felvezettük a kutyapárt is.
A Neveletlen Eb Oldalra a kiskutya-oldalak, a Mitől Macskavadász-sorozat, 3 erdélyi kopós blogbejegyzés, 1 erdélyi kopós cikk népszerűsítette a fajtát. A Szabadságban 1, a Nemzetközi Kutya Magazinban közreműködésünkkel 3 erdélyi kopós cikk jelent meg 2011-ben.

3.    A kutya-gyerek kommunikáció és a kutya-jelek ismertségének növelése, a kutyaharapásos balesetek csökkentésért. Iskolai és iskolán kívüli kutyás gyerekprogramok

2011-ben sem jutottunk sokkal tovább e közhasznú tevékenységünkkel, mint 2010-ben. Írás alatt a Beszélgessünk kutyául-anyag és program, Ugyanakkor sokat dolgoztunk személyesen gyerekekkel, a kopó gazdáink gyermekeivel, és kezd körvonalazódni egy nyelv, egy tréning, egy bemutató előadás, amely a gyerekek nyelvén mutatja meg, hogyan lehet kezelni számukra kedvencük problémás viselkedését. Eredménye e tekintetben a 2011-es év alapítványi munkájának, hogy sok gyerek várja már, hogy tesztelhessék a Beszélgessünk kutyául programot, a kiinduló olvasó-bázist megteremtettük.

Gyurkó Rita kuratóriumi elnök
2012. 05. 24.


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>