hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


mitől macskavadász a SSM kiskutya? 1.

 

Jó pár éve történt már, hogy egy tenyészszemlére vagy hat kopóval mentem. A bíró sporttárs, hogy könnyítse és rövidítse a saját munkáját, egyesével kiköttette velem a kutyákat egy-egy fához a lövésteszthez. Lőttek egy nagyot, mire a kutyáim fele elszaggatta a pórázt, és világgá szaladt. Vagy fél órába telt begyűjteni őket, Sellőt a szomszédos dombon tanyázó kóbor kutya falkában találtam meg.

 

A történet nem arról szól, mielőtt félreértenétek, hogy milyen szar idegrendszerűek a macskavadász kopók. Ők otthon, a tanyán, a falkában lövésállóak voltak, különben el sem indultam volna velük a megmérettetésre. Hanem arról, hogy idegen helyen, idegen emberek között, egyedül, a falkatársaitól és tőlem különválasztva igen, megijedtek a durranástól.

Soha többet nem tettem ilyet, nem engedtem, hogy nélkülem, minden szabállyal ellentétben nem a lábam mellett, pórázon vezetve bírálják el a kutyáimat a lövéstesztben. Ugyanakkor rájöttem, nem csak a zajokhoz, hanem az idegen emberekhez, a falkatársaktól való elszeparáláshoz is szoktatnom kell a kutyáimat. Rendszeresen jártunk ezután a közeli vadász-gyakorló lőtérre, ahol a lövések közepette egyesével a vadászok között vezetgettem a macskavadászokat. Részben felköltöztem Pestre, hogy a kopók a tömeget normális jelenségnek éljék meg. És a kiskutyákat szelektáltam lövésérzékenységre öt hetesen, majd szoktattam a vadászfegyver durranásához.

Most a legfiatalabb macskavadászokat, a Zenta M-es almának kiskutyáit fényképeztem le, evés közben, mialatt tőlük pár méterre a vadászfegyver durranásához hasonló “pirotechnikai eszköz” ad hang, szag és füstjelet.

 

 

 

 

 

 

A kopókölykök, de a falka is ahhoz szokik, hogy a vadászfegyver durranásához hasonló hang hallása után kaját kapnak, így pozitív élmény lesz számukra az erdőrengető pukkanás. Ezzel nem csak a tenyészszemlén nem lesznek problémáink a megfelelő egyedüllét és tömeg-szocializációs gyakorlatok után, hanem szilveszterkor sem kell aggódjak, hogy világgá mennek a kutyáim. És a gazdik is egy zajokra közömbös, bátor macskavadász kopóhoz jutnak hozzá.