hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Válassz: szex vagy a kutya!


Norbi egy kedves vidéki 14 éves fiú, akit a családi kutyának vásárolt és gyermekbarátnak leírt öt hónapos golden retriverje állandóan harapdált. Hiperaktív és örökmozgó eb Tisza -írta Norbi.- Amikor a papírral a kezemben álltam, és rá se néztem a kutyára, Tisza elkezdett engem rágcsálni és morogni, gondolom, azért, hogy rá figyeljek.

Tara, a 21 hónapos, ivartalanított labrador retriver szuka állandóan összeverekszik a többiekkel. Nagyon öntörvényű – jellemzi őt Kata-, és nagyon igényli, hogy foglalkozzanak vele. Nem fogad szót, pedig gazdája látja rajta, tudja, mit kérnek tőle. Ha Kata kinyitja az ajtót, hogy behívja Tarát, a labrador direkt elszalad. S ha a kaját el akarja venni tőle, morog.

Picasso, a három éves francia bulldog kan otthon egy kisangyal, bármit megtesz a gazdájának, Gabinak. De ahogy kilép az utcára, elveszti a fejét és az önkontrollját. Nemtől, mérettől függetlenül minden kutyára ugat, közeledéskor agresszivitást mutat. Csak pórázon vagy zárt helyen lehet sétáltatni, mert visszahíváskor egyértelműen alkalmi süket.

Chocco, a 4 éves német kis spitz kan kölyökkora óta gazdája ágyában aludt, még akkor is egy ideig, amikor Anett megismerkedett, majd összeköltözött férjével. De a kis spitz harcot indított a fiatalember ellen, a végén már naponta lepisilte a férj ágyneműjét. Anett megértette, Choccót ki kell zárja a hálószobából, de úgy tűnik számára, mintha nem találnák meg egymást, ők hárman, a kis családjukban. Meg is tanított pár dolgot Choccónak, de ezeket csak akkor csinálja meg az eb, ha akarja, nem akkor, ha a gazdája szeretné.

Sok kutya van Magyarországon, aki nem azt csinálja, amit gazdája szeretne. Nem megy oda, ha hívják. Vontatja pórázon arra az embert, amerre neki tetszik, vagy lecövekel és nem hajlandó könyörgésre sem elindulni. Ha nyílik a kapu, félrelök mindenkit, neki kell elsőként megnézni, ki jött hozzájuk.

Sok gazda azt gondolja, a viselkedési probléma kedvence “egyénisége”, és tűr.

Pedig ez nem igaz. A kutya természetes közege a falka, ahol általában egy, a domináns állat az irányító, s a szabályok betartása mindenki kötelező teendője a közösségért, így önmagáért is. A kutya az emberfalkába kerülve sem igényel mást. És persze, emberek között nem kutya a Falkavezér.

A kutya nem ember, nem “szabadságot” szeretne, hanem a testét feszítő vándorlási és táplálékkeresési ösztönének megfelelő mennyiségű mozgást, szabályokat és rendezett falka-viszonyokat, és csak utána, ha megdolgozott érte, szeretetet.

Ha nem az igényeinek, állatságának és kutyaságának megfelelő dolgokat biztosítják számára, hanem azt, amit maga a gazda, az ember szeretne magának, akkor nehezen kezelhetővé, viselkedési problémássá válik. A “szabadságtól” nem boldog lesz, hanem rosszul érzi magát.

Sok kutya van Magyarországon, aki maga vezeti a gazdáját sétálni. Aki a többi kutyát ellenségnek látja, és pincsi létére le akarja teperni a farkaskutyát. Sok kedvenc vonyít, ha otthon hagyják, szétrágja és lepisili az ember tárgyait.

Lehet, kedves Gazdi, hogy a Te kedvenced édes és tündibündi, de már nincs egy jó cipőd, amin ne lenne kutyafognyom.

Lehet, hogy a szomszédaid füldugóval alszanak évek óta.

Lehet, hogy a gyermeked iskolatársai nem mernek hozzátok látogatóba jönni, mert utána dobhatják ki az ünneplő ruhát a tappancsminták miatt.

És az is lehet, hogy a kedvesed már neked szegezte, hogy válassz, vagy szex vagy a kutya, mert dédelgetett ölebed csak közelharc árán engedi őt az ágyadba.

Ha így van, akkor arra van szükségetek, hogy Te Falkavezérré válj. Megtanítsd ebedet tisztelni Téged a megfelelő gyakorlatokkal, mozgással és szabályokkal. És kedvenced boldogabb lesz attól, már nem neki kell felelősséget vállalni, kapcsolatotok ettől még szuperebbé válik!

Neked a Válj Falkavezérré! Tréningre van szükséged, mint Tisza, Chocco, Tara és Picasso gazdájának,  mint minden olyan kutya gazdájának, ahol a kutya a gazda szentségelése vagy könyörgése ellenére sem azt teszi, amit kérnek tőle. Ahol az eb birtokol olyat, ami a gazdáé.

A Válj Falkavezérré! Tréningre van szükségetek akkor, ha Kedvenced vezet Téged a séta során arra, amerre ő akar. Ha neki akar menni vagy folyamatosan megugat minden szembejövő állatot vagy embert. Ha nem enged Téged a kedvenc fotelodba, vagy előtted foglalja el. Ha leveszi az ételt az asztalról, morog, ha a tányérja felé közelítesz, és kunyerál a családtagoktól és a vendégektől a vacsora alatt. Ha nem hajlandó otthon maradni egyedül, vagy nem hajlandó visszamenni Hozzád, ha elengeded. Ha úgy érzed, nem Te irányítod őt, hanem Ő Téged.

Ahhoz, hogy kutyusod által tisztelt Falkavezérré válj, eleget kell mozogjatok. Nem véletlen, hogy a hajléktalanok kutyái póráz és parancs nélkül is követik gazdájukat a napi körútja során, hogy a kukákból ehetőt halásszanak. A hajléktalanok valódi Falkavezérek, mert biztosítják kutya-társuknak a szervezetük számára szükséges, a farkasfalkában is megszokott élelemszerző kilométereket.

Ahhoz, hogy kutyusod által tisztelt Falkavezérré válj, meg kell követeld tőle, hogy az elsőnek kijáró jogaidat tiszteletben tartsa. Elsőként Te menj ki és be az ajtón, ő ne tartózkodjon az utadban. Te irányítsd a sétát, ő kövessen mindenhova. Te kezd és fejezd be a játékot, Te egyél az ő tányérjából, Te birtokold a játékszereket, Te döntsd el, ki jöhet be és ki nem.

A Válj Falkavezérré! Tréning gyakorlatai során mindezeket megtanulhatod, és még sok mást is.

A Falkavezér Tréning készítéséről, arról, ki lesz a Falkavezér, a Cudar meséjében olvashatsz:

http://www.neveletleneb.hu/cudar-meseje-avagy-ki-lesz-a-falkavezer/


Hogyan juthatsz a Válj Falkavezérré! Tréninghez?

Először is regisztrálnod kell a Neveletlen Eb Oldalon.

Szeretném tudni, hogy hogyan szólítsalak Téged és Kedvencedet. Szükségem lesz az e-mailcímedre, és a törvényt betartva a lakcímedre. Én is utálom a spamot, ezért nem adom ki adataidat senkinek. A neveletleneb.hu oldal információs kiadványait küldöm el majd neked, értesítést, ha új bejegyzés született a Nevelgető Blogon, hogy legyen mindig ötleted a tanítgatáshoz.

A regisztrációkor kapsz egy Kapcsolatfelmérő Tesztet. Szeretném, ha kitöltenéd az adatlap-részét, és Kedvenced viselkedését felmérnéd két területen, otthon és idegen helyen. Ez azért fontos, mert igazán akkor tudok segíteni, ha látjuk, Kedvenced a különböző szituációkban mennyire figyel Rád, mennyire kötődik Hozzád.  Ha visszaküldöd nekem a felmeroteszt@neveletleneb.hu-ra a kitöltött és megcsinált Kapcsolatfelmérő Tesztet, értékelem azt, a Ti speciális problémátok megoldására ötleteket, tanácsokat adok. És elküldöm Neked ajándékként a kapcsolatfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó Kapcsolatfejlesztő Alaptréninget.

Aztán ha az Alaptréning 8 Kapcsolatfejlesztő gyakorlatán túl vagy, már javul kapcsolatod Kedvenceddel, de még szükség van a megfelelő gyakorlatokra, hogy valódi Falkavezér légy, akkor írsz egy e-mailt nekem, és megrendeled a Válj Falkavezérré! Tréning 20 e-mailből álló gyakorlatsorát, amit cserébe elküldök, ha támogatod a Neveletlen Eb Oldal gazdáját, a Neveletlen Eb Alapítványt. A Kedvencük viselkedését teljesen felmért Gazdik kedvezményesen juthatnak hozzá a Tréningekhez, így a Válj Falkavezérré! Tréninghez is.

Meggyőztél, Rita, regisztrálok!

A Válj Falkavezérré! Tréninghez hozzájuthatsz minden macera, felmérés, teszt nélkül is. Ezt ugyan nem javaslom, mert ha nem látod a felmérés során Te is, mi és mekkora a gond, nem fogsz tudni változtatni sem. A Válj Falkavezérré! Tréning akkor ér valamit igazán, ha együtt, egymás után csinálod nap mint nap a Kapcsolatfejlesztő Alaptréning gyakorlataival, és ha a Ti speciális helyzetetekre alkalmazzuk, amit így interneten, a Felmérő Tesztből és az utána való segítő levelezésünkből tudok meg.

De hozzájuthatsz, mondom, teszt és macera nélkül is a Tréninghez, szintén a Neveletlen Eb Alapítvány támogatásáért cserébe. Regisztrálj, majd írj egy e-mailt az info@neveletleneb.hu-ra, és tájékoztatunk a részletekről.

Sokkal jobban örülnék viszont, és sokkal többet tudok segíteni úgy, ha megcsinálod a Tesztet.

Meggyőztél, Rita, regisztrálok!