hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


ab-döntés a kutyakiállításokról


AB-döntés a kutyashow-król
Népszabadság K.Gyurkó Rita 2008.április 21.

A fajtatiszta ebek tenyésztéséről szóló 64/1998-as (XII.31) FVM-rendelet egyes pontjait alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság április 15-i ítéletében.

Az ügyészség szerint viszont éppen ezt a jogszabályt szegte meg a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a fajtiszta kutyák származási igazolásainak kiállításával és a kutyakiállítások megrendezésével. A rendeletet úgy értelmezte mind az ügyészség, mind a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Szakigazgatási Hivatala, hogy ezekre a tevékenységekre csak az “államilag elismert tenyésztő szervezetek” engedélyével van joga az egyesületnek. A váltakozó ítéletekkel majd tíz éve zajló pereskedés legutolsó állomása a decemberi, nem jogerős fővárosi bírósági ítélet volt, amelyben egyesületi biztost kapott a MEOE az új alapszabály megalkotásáig. Aztán a bíróság két héttel ezelőtti ítéletében megsemmisítette a kutyakiállítások miatti állattenyésztési bírságokról szóló határozatokat. Most pedig az Alkotmánybíróság ítélte az ominózus rendelet egyes, erről szóló pontjait alkotmányellenesnek.

Az AB szerint nem volt hatásköre a miniszternek szabályozni a tenyésztő szervezet feladatait és a származási igazolások kiadásának a feltételeit sem, így nem lehetséges a kutyakiállítás-rendezési tevékenységet az engedélyükhöz kötni.

Az AB nem semmisítette meg azonban a rendelet egészét. A jogszabályok betartásával így minden kutyatenyésztő egyesületnek joga van az állattenyésztésre.

Az Alkotmánybíróság határozata alapján a MEOE szervezheti továbbra is a kutyashow-it, és kiadhatja a fajtatiszta ebek hazai és nemzetközi származási igazolását, amit az FCI, a Nemzetközi Kutyaszövetség is elfogad.

/>