hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


beszélgessünk kutyául!


kicsi kopok jatszanak1Kutyusaink nem tudnak szavakat és mondatokat mondani. Néha ugatnak és morognak, meg énekelnek, de legtöbbször a testükkel beszélgetnek. Menjetek és nézzétek meg, és fordítsátok le, hogy mit mondanak egymásnak a kutyusok a kutyafuttatón!

Játék

A legtöbben játszanak. Ha először látsz egymást gyömöszölő kutyákat, azt gondolhatod, bántják, verik egymást, pedig egyáltalán nem. Játékból harapdálják és döntik a földre a másikat. Ugyanakkor, ha veled játszanának így, az neked fájna. Az ember bőre érzékenyebb. Ha saját kutyusod van, akkor neki meg kell tanítanod, hogy óvatosan játsszon az emberrel.

kicsi kopok jatszanak2Mire jó a játék? Unaloműzésnek? Reggeli torna helyett? Lehet, arra is. De a kölykök és a barátságot kötni kívánó felnőtt kutyusok azért játszanak, mert ki akarják próbálni, melyikük az erősebb, ügyesebb, és melyikük lenne jó komolyból falkavezérnek, ha vadászniuk kellene menni. A játékban az a szabály, hogy nincs szabály. Mindent szabad, ami nem fáj. Mindent szabad, amit a rendes kutyaéletben, nem játék közben, tilos. Szabad feldönteni az idősebb kutyát, szabad megrágcsálni a bundáját, szabad ráugrani, ami, ha nem játszanának, nagyon nagy udvariatlanság a kutyák illemkódexe szerint, és sokszor egy nagy maflás is jár érte.

vizsla jatekra hivHonnan tudják a kutyák, hogy most játék van? Hívják egymást játszani. Megkérdezik a másik kutyától, akar-e vele kergetőzni. Többféle testtartással, mozdulattal. Az egyik, mint a képeken láthatod, a mellső lábaikat előrenyújtják, a feneküket égre meresztik. A másik hívó mondat, hogy elfutnak a másik kutya mellett. Persze, van, amikor nemet mond a másik kutya. Azzal, hogy nem reagál vagy rámorog a kezdeményezőre.

jatek ket labonVan olyan játék is, amikor hörgő hangokat adnak a játszó felek. Felállnak két lábra és egymásra támaszkodnak. Vagy lefekszenek és úgy harapdálják egymást.

fekve jatek kutya

 

Mindegy, hogyan játszanak. A játék a kutyusoknak épp olyan örömet okoz, mint a gyerekeknek, és pont úgy tanulják a játék során a felnőtt kutyaság, a vadászat, a küzdelem, a harc mozdulatait, mint a kislányok a babával és a homokozóval az édesanyjuk otthoni feladatait. Éppúgy következmények nélkül lehet gyakorolni, mert a homoksüti se ég oda soha.

Köszönjünk kutyául!

Az udvarias kutya

 

 

 

 

 

<