hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


kotorékkutya vizsga

Vadászlap 2005. április
Vadászkutya: GYAKORLATI VIZSGA

Fadobozokban várakoznak a “munkatársak” – a háznál tartott vörös rókák – a dombovári kutyaiskola kotorék-pályája mellett, hogy némi noszogatás után beszaladjanak majd a műkotorékba és szagukkal ingereljék a munkavizsgára benevezett ebeket. Száznál több szálkás tacskó, jagd-, fox- és wels terrier kezd el ugatni, ahogy megérzik az “örök ellenség” jelenlétét.
Aki még nem látott műkotorék pályát, képzeljen el egy kb. 15 méter hosszú, 18×22 centiméter átmérőjű betonvályút vagy deszkaalagutat a talaj felszínén, amelyben legalább három törés, ebből egy függőleges és három katlan található. A tetején tolózárral rögzített, nyitható deszkafedő kb. méterenként, hogy a bírók ellenőrizhessék, mit csinál az alagútban a rókától rácsokkal elválasztott eb. Figyeljük a rámenősséget, a hang és orr használatot, a kitartást – mondja Stemler József, a Kotorékkutyás Munkabírói Testület elnöke. – De díjazzuk azokat a kutyákat, akik a feladatot – a róka megtalálást az alagútrendszerben és megugatását – a legrövidebb idő alatt teljesítik.
Az ország különböző régióiban 4-5 vizsgát rendeznek évente, hogy a négylábúaknak lehetőségük legyen megszerezni a vadászati alkalmassági vizsgát. Ehhez a maximális pontszám 50 százalékát kell teljesíteniük: be kell menniük a kotorékba, megfelelő bátorságot kell mutatniuk és csaholniuk kell a rókát.
A február 26-ai vizsgán a kutyák 70 százaléka megfelelt, sajnos jó néhány kutya érdektelen volt, vagy nem adott hangot. A teljes mezőny fele ért el 100 pontot, kapott CACT címet. Amelyik kutya a műkotorékban megfelelő minősítést kap, az bizonyítani fog vadászaton is. Ezek a vizsgák az értékmérői a tenyészeteknek is, a rámenősebb kotorékkutyák jó kölyköknek adnak majd életet.

A dombovári rangsor:
Jagdterrier összetett: Emssig Frizervald (tul. Kovács Csaba), rókamunka: 1. Zan Od Rogara (tul. Balla Gábor), 2. Disco Sentivanski (tul. Kulcsár Ferenc), 3. Cloe Jugerland, (tul. Zemankó Károly).
Foxterrier összetett: Katóközi Manó (tul. Dénes Sándor), rókamunka: 1. Rókavári-Vadász Bekecs (tul. Dömötör Tamás), 2. Jorbaháti-Nimród Bia (tul. Dömötör Tamás), 3. Patkányzó Zede (tul. Somogyvári Rudolf).
Tacskó rókamunka: 1. Marosmenti Rudifogó Soma (tul. Szépfalvi Zoltán), 2. Kapósvölgyi Bátor Oszkár (tul. Csupor Zoltán), 3. Nagydorogi Kiki (tul. Meszlényi István).
Wels-terrier, összetett és rókamunka: 1. Újdombói Fritz, (tul. Spráger Attila), rókamunka: 2. Matula Franci (tul. Nemes Zsolt), 3. Rom z Samanty (tul. Nemes Zsolt).


K. Gyurkó Rita

/>