hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


ki a franc az a kgyurkórita?

Hat hónapos csecsemő voltam, amikor békéscsabai szülőházam tornácán tiszta szeretetből kiborított a babakocsiból Kócos, nagyapám okos fekete pulija. Abból a fejreesésből származtatja a családi legenda lököttségemet, amely a kutyák imádatában, “gyűjtésében”, viselkedésük tanulmányozásában, megértésében, és hatékony befolyásolásában, a négylábúakkal való kiváló együttműködésemben jelentkezik.

Három éves voltam, amikor Kócost a szánkó elé fogva elmentünk „világot látni”. Estére magunktól találtunk haza.

Később Szegeden, városi lakásban éltünk, az általános padjait koptattam. Akkoriban már minden kóbor és kölyök bolhást megsajnáltam és hazavittem. Szülőanyám nem tűrte lakásban az ebet, így az etetés és a bolhátlanítás után, minden sírásom ellenére, minden begyűjtött kedvenc pedagógus szülőanyám valamelyik külvárosi tanítványánál talált új gazdára.

K. Gyurkó Rita vagyok, újságíró, aranykoszorús erdélyi kopó tenyésztő, okleveles kutyakiképző. Az első menhelyi vizslakeverékem és német juhász kölyköm megvásárlása, 1989 óta jópár keverék és fajtatiszta eb és sok-sok saját születésű és befogadott erdélyi kopó falkavezére. És pár napja kaptam meg az oklevelemet a 4Tappancs hat modulos, 140 órás kutyatréner tanfolyamán való részvételemről.

Most azt várnátok, hogy felsoroljam, hány munkaversenyt nyertek a saját kutyáim és eb-tanítványaim. Ki kell, hogy ábrándítsalak Benneteket.

A vaddisznóhajtás munkavizsgán ( ami inkább ösztön, mint tanítás, és egy kis gyakorlás kérdése) és a szépségkiállításokon kívül nem nyertek az ebek egyetlen versenyt sem. Nem is akartam. Nem az utcán is szabályosan lábnál menetelő, a gazda tekintetét folyamatosan figyelő, ezért az úttest szélén alaposan pofáraeső négylábú bajnokot akartam én nevelni!

Nem vártam többet egyetlen kutyától sem, mint hogy viselkedjen normálisan, vagyis problémamentesen a városban, az autóban, a kiállításon, a lakásban, ne kötekedjen sem emberekkel, sem más kutyákkal. Ott lehessen hagyni bárhol, ha szükséges, és ha mehet is a megfelelő helyen póráz nélkül játszani, szaladni, ha szólok, de időnként magától is, jelentkezzen.

Nem tudom hát, és nem is akarom a Te kutyádat sem felkészíteni arra, hogy őrző-védő, vagy nyomkövető bajnok legyen. Sok száz kutya lett azonban velem képes arra, hogy társa legyen egy embernek a városban.

Neked is abban tudok segíteni, mi módon érd el azt, hogy szinte bárhová elvihesd kedvenced magaddal, ahova lehet, és szeretnéd. Hogy négylábúd ne átok, hanem igazi társad legyen.


Rita K Gyurkó