hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


alkalmatlan terézvárosi kutyafuttatók


Kutyabarát önkormányzat- alkalmatlan futtatók
Írta: K.Gyurkó Rita

2008. augusztus 12.

Még egy terézvárosi kutya sem tud maga után takarítani-olvasható minden, a Terézvárosban kielyezett, tacskóemblémás, szögletes ürülékgyűjtőn. Ennek ellenére a kerület két, kijelölt kutyafuttatójának kavicsán barna kupacok sorakoznak. Mintha az ürülék a ki sem helyezett eb-tábla helyett kutya-illemhelyet jelezne, lehúzási kötelezettség nélkül. Másra persze egyik hely sem alkalmas.

Olyan ebet, amely emberre, más kutyára agresszíven reagál, vagy egyszerűen kezelhetetlenül nagy a mozgásigénye, nem lehet ott elengedni. Azoknak marad a kényszerű rabság, a póráz, vagy a közeli Erzsébetváros kedvelt kutyafuttatója, a Klauzál tér, vagy a kijelölt hely nélküli, de mindenki által használt Városliget.

Este nyolc óra van, gyűlnek a gazdik és ebek a Hunyadi téren. A helyiek tudják, az a lukas kerítéssel körbehúzott placc kutyafuttató, de tábla nincs, és az önkormányzat honlapján még a felújításkor megszüntetett Jókai téri szerepel. A tér padokkal ellátott részén üldögél pár gazdi, mellettük kistestű kedvencek és egy vizsla rohangál. Ott kutyapiszok nincs, hallottak az Intelligens Kutyatartók Klubjáról, de nem tagok. És hiányolják a tacskórajzos gyűjtőket az Andrássy útról, ahol sokan sétáltatnak. A futtatón a másik csoportosulás, ott, a néhány kupac között egymással és egy gazdi által dobált labdával játszódnak az ebek, egy szoptatós németjuhász-keverék pedig azzal szórakozik, hogy a kerítés hiányos részén ki-ki rohan, minden arrajáró más négylábút ugatva üdvözöl. Egy bolhanyál-ekcémás vajszínű keverék gazdája emlékszik a két éve alakult, a polgármesteri hivatal szerint ma kétszáz tagot számláló, intelligens kutyatartó klub pórázosztós, koncertes indulására, Vince Lilla, Markó Iván kerületi hírességek és kedvencük fellépésére, Verók István polgármester azóta az örök vadászmezőkre távozott basset hundjára. De a klub hét szabályát nem ismerik. És kérdéses, hogy második szabály szerint, az autóutak mellett és az emberek között mindig pórázon tartott és csak a kijelölt helyen, a futtatón elengedett németjuhász-keverék „kirohanásos fegyelmi vétségét” hogyan ítélné meg egy szigorú fegyelmi testület.

-Terézvárosban, ellentétben a nyolcadik kerülettel, nem büntetik, csak figyelmeztetik a kutyásokat- mondja az önkormányzat sajtós munkatársa- Az a cél, hogy a városrész Budapest kulturális szíveként, de a legnagyobb környezeti tehernek kitéve tiszta maradjon, és azért mindenkinek, a felelős kutyatartóknak is tenni kell. Az Intelligens Kutyatartók Klubja azért alakult, hogy mindazokat, akik tisztességesen bánnak kutyájukkal, megfelelő életkörülményeket biztosítanak számára, mindig tisztán tartják és rendszeresen ápolják kedvencüket, alapvető engedelmességre nevelik őket, hogy minden esetben kontrollálni tudják annak viselkedését; lehetőségük szerint feltakarítják az utánuk keletkezett ürüléket és elítélve a méltatlan állattartást; tenni is akarnak a kulturált ebtartás elveinek terjesztéséért, azokat összefogja.

A Podmaniczky utca Ferdinánd-hídi két rézsűjén található, pár kutyaakadályt tartalmazó, nagy, de az utca felé csak kavicsfogó, negyven centis falacskával határolt, csak középen, csúszós lépcsővel, kapu nélküli bejáróval rendelkező futtató sem az esti sétára induló két négyhónapos komondor-kölyök álmainak netovábbja. Ebben a létesítményben csak azokat az ebeket lehet biztonságban elengedni, akik azon túl, hogy nem verekszenek egymással, nem reagálnak emberre, alapvetően szaladni se nagyon akarnak, és megtanították őket a gazdik a járdáról való, minden körülmények közötti le nem lépésre, vagyis azoknak a lusta vagy nagyon engedelmes kutyáknak, akik egyébként is póráz nélkül, szabadon is biztonságban vihetők az utcán. Az este során ott összetalálkozott két hatalmas németjuhász, óriás schnauzer, beagle és nagyon öreg spániel mind úgy sétál a gazdájukkal a területen, hogy az emberek az úttest melletti járdán, a kutyák szabadon, hol az emberek között, hol fent a kijelölt sárga kavicson, négylábú végtermékek között szaladnak. Mesélnek arról, hogy volt olyan fiatal hölgy és idős kutyás néni is, aki nekiállt összeszedni a területen az ottfelejtett kupacokat, de aztán mindig új és új keletkezett. Persze, aki a betonjárdán sétál, az nem is lép bele. De így, a jó kezdeményezés, az intelligens klub ellenére, a kakás és kerítetlen és kevés kijelölt miatt, nem csupán a két komondorkölyök számára nincs olyan hely egész Terézvárosban, ahol szabadon és biztonságban ismerkedhetnének, tanulhatnának és játszhatnának a felnőtt fajtársaikkal.