hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Nem avult el a falkavezér elmélet!

nov 2020
21

Sokan mondják manapság a kutyakiképzők és gazdik csoportjaiban, hogy a gazda már nem falkavezér kell, hogy legyen, hiszen a kutya az embercsaládban él, nem a farkasfalkában. Szerintem attól még elvként hasznos és érvényes a falkavezér elmélet. De a falkavezérség már a farkasfalkában sem a régi. Hamis egyszerűsítés volt már keletkezésekor is, hogy a farkasfalkában mindent egyedül a Vezér irányít. Hiszen rengeteg olyan dolog van a farkascsalád életében, ami nem a Vezér jelenlétében vagy irányításával zajlik. Most képzeld el azt, hogy a kisfarkasok szoptatási sorrendjét, azt, hogy Wolfi1 előbb szopjon, mint Wolfi2, a Vezér határozza meg…Az anyjuk inkább. Vagy ha mamájuk demokrata, és rájuk hagyja, majd egymás között eldöntik, ki abban a pillanatban a legéhesebb és legerősebb. Aztán ha Wolfi1 túl kövér és még rágja is cicit, meg állandóan bunyózza a tesókat szopás helyett, az anyafarkas kicsit megrángatja a gramancát, hogy legyen képben a kicsi, ki is az ő vezetője.

Mert nem a Vezér és a vezérség az, amely a csoportokat irányítja és működteti, hanem a vezető. A vezető szóra rákeresve a Wikipédiában egyértelműsítő lapot kapok. El kéne döntsem, milyen vezetőre keresnék, az elektromos vezetőre, a járművezetőre vagy tisztségre, funkcióra, mint a polgármester. Mi is a közös a háromféle vezetőben? Az, hogy valamit vagy valakit, kiket A-ból B-be eljuttat, az útjukat irányítja, kíséri. Az áram egy vezetőben csak egy irányba futhat. Az autóbuszt se túl szerencsés, ha két személy kormányozza egyszerre, csúnya baleset lenne, ha rángatnák ide meg oda a kormányt. Az ideális polgármestert most nem is próbálom elemezni.

Összefoglalva, vezető az, amely vagy aki egy pillanatban vagy időtartamban, a konkrétan meghatározott A pontból a konkrétan meghatározott B pontba segíti, irányítja valaminek az eljutását, úgy, hogy pontosan tudja A-t és B-t, az odavezető utat és gondoskodik arról, hogy az eljutás folyamata zavartalan legyen.

Igy elmélkedve, az emberi cselekedeteknek is mindig kell, hogy legyen vezetője. Nem biztos, hogy a tényleges eljuttatást a vezető fogja elvégezni, hiszen a buszsofőr sem a hátán szállítja az utasokat, hanem a járművel. De ahhoz, hogy A-ból B-be el lehessen jutni, például a koszos lakásból tiszta lakás lehessen, a módját meg kell határozni és meg kell csinálni. Ha Pistike kiborítja a játékait a szőnyegre, mihelyst a mamája kiposzívózta, sose lesz kész a tiszta lakás. Egy családban lehet kollektív vezetés, pl családi tanács osztja el a házimunkát, de előfordulhat, hogy senki se akar wc-t takarítani, pedig annak is meg kell lennie. Ha nem kollektív a döntés, az egyes munkafolyamatoknak lehet külön irányítója, vezetője.

A következő kérdés az, ki milyen szintű folyamatnak lehet vezetője. Mert ugye különböző képességei, tudása és lehetősége van egy csoporton belül minden embernek, farkasnak. Pistikére a három évével, nonszensz lenne rábízni, hogy vigye el a családi autót a mosóba kitakaríttatni. De még egy rántottát sem bízhatunk rá, ellentétben a 13 éves Zsófival, aki már tudja a gáztűzhely meggyújtását biztonságosan, anyai felügyelettel. Pistike is lehet azonban vezető a saját képességei szintjén, összeszedheti a játékát a szobájában, letörölheti a port az asztalokról, amit elér, vihet vizet a Morzsi táljába, megöntözheti a veteményben a borsót. Speciális, hozzá illő folyamatokat felügyelhet a család közös életében, hogy A-ból B-be jussanak.

Menjünk vissza a család legjobb barátjához, a kutyához. Mi az, amely cselekedetek, történések ügyében dönthet egy kutya? Ha ráhagyós gazdi vagyok, eldöntheti, melyik tápból kér vacsorát. Eldöntheti, melyik kutyafuttatóra menjünk játszani, milyen játékot dobáljak neki. De nem dönthet arról, kell-e az az oltás neki, ha elviszem az állatorvoshoz, nem dönthet arról sem, ha oda megyünk, nem beszélve arról, hogy nem dönthet az őt nem érintő családi ügyekben sem, pl. Suzukit vegyenek-e vagy Opel Corsát. Vicces lenne az is, ha megkérdeznénk Cézárt, melyik gimibe menjen jövőre Jóska. Szép elképzelés tehát az, hogy nem kell a kutya fölé senki, lehetséges az együttműködés, mindenki, így Cézár véleményét is meghallgatva, csakhogy nem működik. Ha valamit el szeretnénk A-ból B-be juttatni, egy cselekvést, akcióciklust elkezdeni, csinálni és eredményesen lezárni, akkor minden egyes folyamatnak vezetője kell hogy legyen. Olyan, aki képes az adott cselekvést vagy dolgot a megfelelő célba juttatni, az eredményesség érdekében.

A kutya, falkaállat révén, érzi azt, ha valaki nem vezető. Ha valaki nem képes eldönteni és megfelelően reagálni pl. egy veszélyre, amit az eb annak gondol. Például arra, ha a szomszéd ősellenség, Kócos, feléjük üget pórázon sétálva. Ha a gazdi nem reagál, Cézár igyekezni fog mindkettőjüket megvédeni. Vagyis vezess, vagy vezetlek. Ez a szabály. Rengeteg problémás szituációt lehet megoldani úgy, ha a gazda vezetőként viselkedik és habozás helyett cselekszik, A-ból határozottan elindul B-be, és nem hagy lehetőséget a kedvencnek arra, ne kövesse.

 

 

 


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>