hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Téli szállás kedvencünknek

nov 2010
03

Még szép őszi az idő, de hamarosan jön a fagy, a hó. Kedvencünknek ha kint, a kertben kell töltenie a telet, nem mellénk bújva esetleg a meleg ágyikóba éjszakánként, itt az ideje, hogy téli szállást készítsünk.

A nyári kutyaól nem teljesen felel meg télire. Nyáron, ha befeküdt az eb, hűsölni meg egyedül lenni feküdt be, a hidegebb őszi hajnalokban már melegedni és azért, alulról ne fázzon.

Ha csak egy kutyaházad van, akkor is pár dolgot jó, ha megcsinálsz rajta a télre felkészülendő. Ha a régi ól már cserére szorul, akkor még jobb, ha elolvasod, milyen “ingatlant” kedvelnek valójában és az emberi buta csicsa-ízlés ellenére az ebek. S a kereskedelemben kapható kutyaházak emberi szemnek kellemesek, de a kutyának kényelmetlenek.

Az egyik és talán legfontosabb dolog, hogy az emberi háztetőket utánozó sátortető a legkevésbé kellemes a kedvencnek. A kutyák ugyanis ragadozók, fontos számukra, hogy átlássák környezetüket minél nagyobb mértékben, így ha tudnak, magaslati ponton, központi helyen pihennek le, hogy körbe lássanak. A kutyaház teteje nagyszerű megfigyelési pont számukra, ha nem csúszik le a lábuk a ferde tetőről. Igaz, erős és stabil alkotmány kell legyen, amelyik bírja, hogy naponta sok százszor fel és leugorjon róla a félmázsás ebecske, de megéri erőset, a vázat, a keretet rendesen megcsinálni, mert tovább tart.

A picit lejtő, de majd vízszintes tető télen is nagyon praktikus, amikor ha nincs fedett rész a kennelben, az ól nem a teraszon van. Ugyanis a hó a meleg kutyaól tetejéről olvad el leghamarabb, a kutyaház légtere szigetel, így az alulról fázós vizslafélék vagy más rövid szőrű kutyák melegen ülnek fent, amikor körbe hó borít mindent.

Ha hó van még a kutyaház tetején, akkor az vízforrásként is szolgál az ebnek, ha befagyott az itató, és körbe összeszaladgálták, összepisilték a területet. A kopóim imádják a havat enni, s miután kiskoruktól kezdve hozzászoktak, nincs is semmi bajuk tőle.

Maga a kutyaház mérete sem mindegy. A túl nagy légterű “ingatlant” nem tudja a kutya teste befűteni. Ha túl magas a ház, ugyanez a gond, meg felugrani se tud rá olyan könnyen. Magasságra nem nagyobbat érdemes készíteni vagy venni, mint a kutya marmagassága, hogy épp fel tudjon benne állni, az ajtóluk viszont ennél kisebb kell, hogy legyen. Az alapterülete sem arra való a háznak, hogy kinyúlva legyen benne az eb. Kivéve ha kiskutyákat várunk, akkor kétszemélyes hely szükséges. De ha egyedül használja a pihenőhelyet kutyusunk, akkor akkora legyen az alapterülete, hogy gömbölyödve férjen bele, nem nagyobb.

Az ajtó helye és mérete szintén fontos. Az ajtó nagyon nem jó helyen van a klasszikus ház-utánzatú formánál. Ha a rövid oldalán a háznak, középen helyezkedik el, akkor a szél befúj egészen a ház végébe, nem tud szélvédett zugot találni benne az eb. Az ajtónak akkor kellemes az elhelyezkedése, ha a ház hosszanti oldalának a végében van, így szélvédett hely mindig lesz az ajtó melletti fal mögött.

A téli felkészülés nálam most, amikor már beköszöntöttek az első éjszakai fagyok, kezdődik csak el. nem előbb. Hiszen ha kicsit fázik a kutya, sokkal hamarabb téli bundát növeszt. S ha nappal tizenöt fok van, akkor a kopók még fürdeni szoktak az itatóban, a vastag szalmát meg kikotorják az ólból, tehát fölösleges.

Most, az őszi szép, de hűvös napokon, az esők előtt kell a kutyaházra visszaszerelni a nyárra leütött küszöböt. Mert nyárra nem kell küszöb, a homokot, amit behord, bekapar kedvencünk, könnyebb kisöpörni az ólból, ha nincs akadály a kinti s benti padló között. De télre kell küszöb: az tartja bent a szalmát, a szénát a házban.

A rongyok szintén nem praktikusak. Bemegy a helyére az eb havas lábbal, a hó bent leolvad róla, vizessé áztatja a szőnyeget maga alatt. A szalma vagy széna viszont azon túl, hogy olcsó, azzal a különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy a teteje száraz marad, a nedvesség az aljába szivárog, így a fekvő felülete sosem nyirkos, mindig meleg kedvencünk alatt. S ha elkoszolódott, átvizesedett, elkopott, elfogyott, hát megy az egész a kukába vagy a komposztba, s a bálából cseréljük.

Itt láthatod azt a házat, amit kaptam, ajándékba fogadott kopóval. Szuper hőszigetelt, még lába is van, tehát nem az aljdeszka rohad a talajon. De óriási hibái vannak, tehát ne ilyet vegyél.

Hibája, hogy túl magas. Hideg van benne. Nem tud rá kényelmesen felugrani a kutya. S az ajtó a rövid oldalon, középen van, befúj a szél, nincs zug.

Felrakható erre az ajtóra is, a csavarokkal zsák, szőnyeg, nejlon ajtólapnak, ha nagyon hideg van, de az nem helyettesíti a zugot.

S küszöb is van, de fix, így lapáttal és kisseprűvel kell bohóckodjak, hogy a homokot kiszórjam belőle, nem lehet egyszerűen fejreállítani a házat, hogy kiboruljon belőle a télire nem kívánt talaj.

S láthatod a tetején, hogy ugráltak rá a kutyák, le is hajlott a szélén a nem praktikus hullámlemez, elvághatja az eb lábát.

Ez viszont itt egy tákolmány. Bevallom, az.  Nyárfadeszkákból készült, amit az útépítőktől hoztam, mint hulladékot, saját kezemmel, jó pár éve.

De működik, szeretik, Zigi ebben szült, Szmuki ennek tesóján áll a fenti képen. Kétszemélyes, vagy szülő kutyának jó. Van benne zug, nem fúj be a szél, nem magasabb mint a kopó, felugrálhat rá, küszöbje ki és berakható.

Egyetlen nagy hibája, hogy az ajtaját a kopókra méreteztem, így tíz-tíz centivel kisebb, mint kellene. Így ha a kiskutyákat akarom elérni az ól túlsó sarkában, alig bírom bepasszírozni a vállamat…


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>