hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Keresd anyát a toi-ban!

Sze 2018
16

Ha kutyákkal élsz, akkor sokszor nem csak akkor vannak veled kedvenceid, ha külön velük csinálsz programot. Ráadásul a mai világban sokunknak annyi a dolgunk, hogy külön a kedvencekre szánt időnk kevés. Így abból gazdálkodunk, amink van, vagyis ha velünk vannak kutyusaink, amikor mást csinálunk, én például dolgozom, akkor kihasználom a szabad perceimet arra, hogy a velük való kapcsolatomat fejlesszem.

Persze, ha Neked rengeteg a szabadidőd, és boldog gazdiként azt a kedvenceiddel való foglalkozással töltöd, akkor is szuper ez a gyakorlat. Csak a helyszínt kell módosítanod, az építkezés toi-ját cseréld jó levegőjű erdőre vagy elhagyott épületre, vagy a nagy udvarod tereptárgyaira, és máris újabb pár perces foglalkozással építheted kapcsolatod kedvenceddel, erősítheted kötődését és okozhatsz a sikerrel örömet mindkettőtöknek.

Alaphelyzet: vagyonőrként építkezésekre és egyéb értékekre vigyázunk a kopókkal. Mostani készülő társasházunk nagy, sok munkás dolgozik rajta, így sok emberi szerves anyagcsere-végtermék keletkezik, aminek higénikus elhelyezését sok toi-fülkével oldja meg az építtető.

Kreatív gondolkodásúként azonban felfedeztem, a toi fülke nem csak wc-zésre jó. Kis házikóként jól el lehet bújni benne a kutyusaim elől, és mivel sok van egymás mellett belőle, hasonló szagúak, a kutyusoknak az eszüket és orrukat kell ahhoz használni, hogy megtalálják, melyikben is bújtam el épp. Na persze motiváltaknak is kell lenniük ahhoz, hogy megkeressenek benne.

A gyakorlatot úgy kezdem, hogy a munkám részeként, amikor már nincs dolgozó a területen, a szabadon engedett kopókkal járőrözök, körbejárunk mindent. A kopók ilyenkor fel- és alá szaladgálnak, ha valami érdekes szag felkelti a kíváncsiságukat, előre mennek vagy elmaradnak. Amikor már nem rám figyelnek, és közel vagyok a toi-khoz, gyorsan elbújok valamelyikben.

Persze, hogy lássam, mit csinálnak, kicsit kinyitva az ajtót, csendben kukkolok.

Amikor elöször ezt megcsináltam, a kopók oda-vissza szaladgáltak az építkezés két vége között, nem értették, hova tűntem. Nem jutott eszükbe, hogy a szagnyomomat követve meg lehet engem találni, számukra a szaglás az erdőben a vad megkeresését jelentette eddig, a szemükre hagyatkozva próbáltak rájönni, hol is lehetek. Ekkor, hogy segítsem őket, kicsit fütyörésztem. Erre visszataláltak oda, ahol elhagytak, a toi-k magasságába, és itt már megérezték a friss szagomat. Aztán Pipacs hamarosan dörömbölt a toi oldalán:)

A gyakorlatban az a szuper, hogy mindig másik toi-ban tudok elbújni. Először az előzőben keresnek, de aztán a szagnyomom alapján rájönnek, melyikben vagyok.

Aztán már el sem tudok bújni előlük, mert mihelyst közel kerülünk a toi-khoz, le nem veszik a szemüket az ő eltűnős gazdájukról. Ilyenkor pár napig hanyagolom a játékot vagy keresek másfajta tereptárgyakat hozzá.

 

 


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>