hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


kóbor kutyák kiáltványa


Kóbor Kutyák Kiáltványa

Száznegyvenkilenc magyar szervezet csatlakozott az európai felhíváshoz
Népszabadság K.Gyurkó Rita 2008.április 4.

“Sok EU tagországban kegyetlenül, tömegesen ölik a kóbor kutyákat, ahelyett, hogy egészségügyi ellátásban részesítenék őket és megakadályoznák a szaporodásukat. Európa állatainak szüksége van a segítségünkre. Most. A kóbor állatoknak is joguk van az élethez” -olvasható a Kóbor Kutyák Kiáltványában, amelyet a Misina Természet-és Állatvédő Egyesület honlapjáról, a misina.hu-ról tölthetnek le azok, akik aláírásukkal támogatni szeretnék a nemzetközi kampányt.

Az aláírók felszólítják az Európai Unió döntéshozóit, hogy ismerjék el felelősségüket a kóbor kutyák iránt, vegyék őket védelmükbe. Hozzanak létre egy alapot, amely segít az unió tagországainak, hogy megoldhassák a kóbor kutyák helyzetét. – Romániában például olyan tömegben élnek az állatok az utcán, hogy rajtuk pályázható európai források nélkül nem tudnak segíteni – mondja Farkas Tamás, a Misina elnöke. – Magyarországon jó lenne, ha minden kistérségben működne egy állatotthon, akár az önkormányzat és egy állatvédő szervezet összefogásával. Egy állatotthon-hálózat kiépítéséhez nálunk is szükség lenne uniós forrásokra. A regisztrációs rendszer és az ivartalanítás biztosítására sincs jelenleg elég pénz. A kóbor kutyákról való gondoskodás a magyar hatóságok és az önkormányzatok feladata lenne, de jelenleg jórészt állatvédő szervezetek oldják meg – lehetőségeikhez mérten. A Misina egyesület ezért magyar állatvédelmi alap létrehozását is kezdeményezi.

Az Európai Unió által 2006-ban megszavazott állatvédelmi akcióterv és a 2007 őszén elfogadott állat-egészségügyi stratégia elegendő ok arra, hogy végre felkaroljuk az elfelejtett állatok ügyét. A 2007. december 13-án ratifikált lisszaboni szerződés úgyszintén nyomatékosan tartalmazza az EU felelősségét az állatok mint érző, szenvedő lények iránt.

Tavaly Romániában járt Pierre Brice, a Winnetou-filmek sztárja, és befogott egy kóbor kutyát. Stábjával sokáig keresett egy olyan szervezetet, amelyik befogadja a Winnetounak elkeresztelt állatot, míg nagy nehezen Brassóban találtak egyet. Az utcán élő kutyák sokaságát és kétségbeejtő helyzetüket látva azonban nem álltak meg ott, hogy ezen az egy állaton segítettek. Ez vezetett oda, hogy a január 26-án Münchenben megtartott állatjóléti konferencián részt vevő szervezetek elfogadták a közös lobbizás, aláírásgyűjtés akciótervét egy Európai Állatvédelmi Alap létrehozásáért. A Kóbor Kutyák Kiálltványához csatlakozott Németország, Ausztria, Spanyolország, Görögország és hét végén a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján a magyar állatvédelem 149 szervezete is.

/>