hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


a férgek az emberre is veszélyesek

Vadászlap 2005. június
Vadászkutya: A FÉRGEK AZ EMBERRE IS VESZÉLYESEK LEHET

A férgek az alacsony fejlettségű, szelvényezetlen, parazita életmódot folytató gerinctelen állatfajok jól elhatárolódó csoportját képezik.
A 81/2002(IX.4) FVM rendelet 8.§(2)bekezdése szerint „A veszettség elleni védekezés feltételeként kötelező az ebek évenkénti veszettség elleni immunizálása, és ezzel egyidejűleg az eb széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése”.
Nem véletlen, hogy már a rendelet is kötelezővé teszi a féreghajtást a vadászkutyák számára három-, hathónapos korban, évesen, majd évenként. A vadászterületen ennél korábban (már kéthetes kortól), gyakrabban (negyedévente) is javasolt, mert a kutya bélférgei, amit a vaddisznóktól, rókától, nyúltól, embertől és egymástól „szerezhetnek” be, gazdájukra és főleg a gyermekekre lehetnek veszélyesek.
A kutyák féregtelenítésén túl érdemes a tisztaságra is odafigyelni. Az ebeket féreghajtás után pár nappal fürdessük meg, a 3-4 napig ürített fertőzött bélsár eltávolítására különösen figyeljünk, mert a kutya ürüléke egyébként is veszélyes hulladéknak számít. Fertőtlenítsük a kutya helyét, a külső élősködőktől (bolha, tetű) is szabadítsuk meg, mert több féreg a külső élősködők által is fertőz. Ne adjunk nyers sertés és vaddisznó, nyúl, kecske, juh és szarvas, őzbelsőséget és húst a vadászkutyáknak, és ne is hagyjuk nyalni a zsigereket! Főzzük meg nekik. Szükség esetén forduljunk állatorvoshoz és végeztessünk bélsárvizsgálatot.
Gyermekeknél figyeljünk oda a kézmosásra, ha a kutyát simogatta, földdel- homokkal „dolgozott”. Féregpete fertőzést lehet kapni továbbá mosatlan zöldségtől, gyümölcstől, de akár még egyetlen fűszál rágcsálásától is.

K.Gy.R

/>