hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


legyen velünk kedvencünk nyaraláskor is!

 

Nemzetközi Kutya Magazin, 2011.06.

A kilencvenes években, amikor az akkori Kopó Klub szervezésében Siklós és környékén segítettünk a munkavizsgás erdélyi kopóinkkal a vaddisznóhajtásokon, nagyon tetszett és eltanultam Sebestyén Andrea tenyésztő kolleganőm módszerét a kopók helyben maradásának tanítására és vadászházban altatására. Andrea ugyanis minden hajtáson két nagypárnával jelent meg, s a vadászházban, ahova tette azokat, kutyái ott feküdtek le, nem voltak útban, nem fáztak alulról, és idegen helyen is úgy aludtak, mint otthon. Bár Andreával együtt a kopós csapat télen vette ki akkoriban a szabadságát a kopó-munka miatt, a módszer nyaraláskor is ideális.

Megszállott kutyásként én azt szeretem, ha mindenhol velem lehetnek a kedvenceim. Kopóim is így vannak ezzel, és még órákig helyben feküdni, egyetemi előadásokon velem részt venni, sőt, viselkedni is hajlandóak ezért. De nem minden kutya szokta ezt. És nem minden gazdi szereti, ha vacsorájában szőrszál úszkál, szőnyegén kiirthatatlan a szőr-porcica, és esős időben állatkerti ázott állat-szagok lengik be a lakást. Nem beszélve a kedvenc kölyökkori fognyomairól egyes széklábakon.

Ha azonban Te olyan gazdi vagy, aki kertben, nem túlzottan testközelben szereted a kutyádat, azt gondolod, ott a helye, akkor nem túl jó ötlet, hogy nyaralásra, egy szállodai szobába magaddal vidd. A legjobb mindkettőtöknek, ha a kutyus otthon marad, a megszokott környezetében, és ismert rokon, barát eteti és látja el. Vagy kölyökkorától szoktasd egy megfelelő, kenneles panzióba, ahol szeret lenni, és felhőtlen lesz nélküle is a nyaralásod. Vagy ha gyermeked mindenképpen ragaszkodik nyaraláskor is a kedvenchez, bérelj vagy kérj kölcsön haveroktól olyan nyaralót, ahol egyedül lehettek, és van kert is a kutyádnak.

Ha azonban Te is olyan gazdi vagy, mint én, hogy kutyafalkástul megjelenve érzed csak magad valahol komfortosan, akkor Tied a világ. Magyarországon és az Unió sok államában rengeteg helyen normális az, hogy társ-állattal megy az ember. Kutyabarát panziók, kempingek, szállodák állnak rendelkezésedre, de akár lakóbuszt, lakókocsit is bérelhetsz, ha nomád vándor-pihenésre vágysz. Sok kutya együtt vitorlázik gazdáival. Persze, le kell mondj az egyiptomi körutazásról, a Bahamákról, de ez talán nem túl nagy áldozat. Mielőtt kutyás nyaralást szervezel, nézz azért körül, hova és milyen feltételekkel vihetsz kedvencet, mert van olyan ország, ahova ha  megfelelő, hónapokra visszamenőleg többször elvégzett laborvizsgálatok nélkül lépsz be, kutyád azonnal két-három hónapos karanténban találja magát…A célország magyarországi nagykövetségén tudsz felvilágosítást kérni az állatok beutazásának feltételeiről is.

Otthon lehet, te engedékeny gazdi vagy és kedvenced a falkavezér. De nyaraláskor sok mindent nem engedhet meg egy kutya magának, ha nem akarsz konfliktust, balhét a többi vendéggel. Jó tehát, ha kutyás nyaralás előtt szigorúbb leszel, és betartatsz meg gyakorolsz kutyusoddal pár olyan viselkedést és szabályt, amit otthon sem ártana, csak…

Szállodában elvárják egy ebtől, hogy kulturáltan menjen pórázon, ne őrizze a liftet menet közben, ne legyen agresszív más kedvencekkel, és ha az a jó szokása, hogy minden idegen szatyrába belenéz, hát ne engedd szabadon más vendég jelenlétében.

A kutyának egy szállodában tudnia kell békésen, ugatás és rágás, károkozás nélkül a szobában megvárni, míg gazdái wellness programon vagy csak a büfé-vacsorán vesznek részt, mert oda ebnek általában tilos a bemenet. Ekkor nagyon hasznos, ha van saját párnája, pokróca a kutyusnak, amit vihetsz magaddal, és azt a szoba egyik sarkába leterítve, nem fog össze-vissza kóvályogni szegény pára, keresve a helyét, hanem azonnal otthoni komfortot teremtesz neki. Az én kopóim annyit költöztek, annyit jöttek-mentek velem, hogy már nem is kell sokszor saját cuccot vigyek, vagy ha elmarad, vendégségben is tudják, hol a kutya helye, s a kutyaillatú párnát, kosarat, pokrócot, a házigazda ebet is kilakoltatva, azonnal el is foglalják.

Lehet, nálad otthon az a szokás, hogy bútorra nem megy fel a jószág, ha olyan vendégségben vagytok, ahol a saját kedvencet felengedik, a tied is fel fog ugrani az ottani ülőgarnitúrára. Ugyanis annak kutyaszaga van. S ebből azt gondolja az okos eb, az bizony a kutya helye.

A szobatisztaság szintén nagyon fontos dolog nyaraláskor. Ha érzékeny az emésztése kutyusodnak, jobb, ha nem nassoltatod all inkluziv büfé-falatokkal, hanem maradtok a megszokott, hazulról hozott száraztápnál. Kan kutyáknál még egy dologra jó, ha odafigyelsz. Ha szobátokban előtte másik kan kutyus lakott, előfordulhat, ott marad a szaga. És akkor egyébként lakáshoz szokott, szobatiszta kedvenced, átvéve a terület felett az uralmat, nekiállhat végigjelölni az ötcsillagos berendezést.

A nyaralás során lesznek olyan szituációk, amikor szájkosarat kell tegyél még egy békés vizslára is, van olyan szálloda, ahol előírás. Lesz olyan helyzet is, hogy meg kell kössed kedvenced, mert nem szaladgálhat bárhol, bármikor szabadon. Nem viheted be mindenhol a tengerbe sem, lehet rá veszélyes élőlény ott. Városi, engedelmes, lakásban kulturált kutyát azonban mindenhol nagy örömmel és szeretettel fogadnak, illedelmes ebed szupersztár lesz a nem kutyás vendégek és kutyabarát alkalmazottak körében.

Egy kutyás nyaralásra vinned kell egy sima pórázt, meg még egyet tartalékba, egy kibújhatatlanra csatolható bőrnyakörvet, amivel meg tudod kötni is. Jó, a van veled másik nyakörv, fojtó, ha használsz, vagy félfojtó, vagy hám, ha azzal sétáltatsz. Ha kirándulást tervezel, a flexpórázt használva kényelmesen mászhatsz a hegyen, de nem lép le az eb a muflonok után. Ha kikötéskor rág a drága, bizony, a láncos póráz sem maradhat otthon. Ha néha nehezen behívható, akkor jó, ha egy 10-15 méteres hosszú kötél is van veled. Kellhet egy kikötőcövek is, ha a strandon nincs fa, amihez rögzítheted kedvenced. Ha kiállításon, utazáskor kutyusod megszokta, jó, ha veled van a ketrece, abban, mint a saját házában, bárhol biztonsággal elalszik még egy harapós jószág is. Mehet a pokróca, vagy párnája, és egy-két játék, nem több, lesz a nyaraláson elég más érdekes számára. Vigyél száraztápot, amit otthon eszik, s jó, ha utazás előtt a neten nem csak az utazás városkáinak kulturális látnivalóit keresed meg, hanem a helyi kutya-áruház, esetleg a megfelelő kutyatáp-márka kereskedőjének címét is, ha elfogy a hami, be tudd szerezni. Van olyan elkapatott eb, aki nem eszik bármiből, csak a saját rozsdamentes étkészletéből. Kopóim pór-ebek, egy kisvödör itatónak, egy kínai műanyag kotla etetőnek, bárhol beszerezhető, megteszi, és ha nem autóval utazol, vonaton, buszon cipekedsz, nem mindegy, mennyit nyom a kutya stafírungja. Ne hagyd otthon a szájkosarat és a kutyaútlevelet sem. Magyarországon elég az oltási könyv, de fontos! Vonaton, buszon anélkül eb nem utazhat, és szállodában kérhetik, nem csak akkor, ha valakit megharapott a kutyus. Ha oltáskor kaptál bilétát, azt se hagyd otthon, jobb, ha hordja idegenben a kedvenc a gazdi telefonszámával együtt a nyakörvén, ne adj isten, baj, elveszés legyen.

Kellemes kutyás nyaralást! A sok örömteli meg bosszankodós nyaralós kutyás fényképedet várja a Nemzetközi Kutya Magazin!