hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


vakvezető kutyával is tilos a belépés

 width=


Vakvezető kutyával is tilos a belépés
Írta: K.Gyurkó Rita

2008. augusztus 27.

A fogyatékossággal élők nemzetközi egyezménye szerint, amelyet a magyar kormány is aláírt, a részes államoknak intézkedniük kell, hogy a fogyatékosok oly módon legyenek mobilok, ahogyan és amikor ők szeretnék, és a mindenki számára nyitva álló létesítmények számukra is hozzáférhetőek legyenek. Szép álom marad e jogszabály a vakvezető kutyával közlekedő látássérült emberek számára.

Július 1-étől megszűnt ugyanis a régi, 1986-os köztisztasági tevékenységekről szóló ÉVM-EüM együttes rendelet. Az egyetlen jogszabály, amely persze, jó pár elavult rendelkezésén túl, azonban eddig lehetőséget adott a látássérülteknek, hogy ne tilthassa meg egy üzlet tulajdonosa se, hogy a kiképzett kutyája által látó, és vele közlekedő vak állampolgár is ott vásároljon élelmiszert. A jelenleg is hatályos szabálysértésekről szóló kormányrendelet nem csak az abc-be nem engedi be a kutyás látássérültet, hanem harmincezer forintra büntethetővé teszi a világon sehol nem szájkosárra kötelezett vakvezető kutyával az eddigi módon, pofafogó nélkül tömegközlekedési eszközre felszálló fogyatékost.

Egyes önkormányzatok tiltják mindenféle kutya élelmiszer-előállító és értékesítő egységekbe és az egészségügyi intézményekbe történő bevitelét. Ugyanakkor másik részében a jogszabálynak a vakvezető és jelzőkutyát, a mozgássérült-segítő és terápiás kutyát, valamint az objektum védelme érdekében alkalmazott kutyát beengedi kegyeleti helyre, ügyfélforgalmat bonyolító középületbe, uszodába, önkormányzati intézményekbe, vásárcsarnok, illetve piac területére.

A főváros sok kerülete, sokféleképpen szabályozza az állattartást a helyi önkormányzatokról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján. A helyi rendelet azonban nem mondhat ellent a magasabb jogszabálynak, így a szabálysértési kormányrendelet a jó helyi szabályozásokat is felülírja. Már ahol helyi rendeletbe foglalták a vakvezető-kutyák számára oly szükséges pozitív diszkriminációt.