hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Ekard Lind és a képzeletbeli póráz

Sze 2011
21

Ott feküdt a könyv az asztalon. 2006-ban, Benke András, Gyapi, kőbányai Happy Dog Kutyaiskolájának büféasztalán, ahol akkoriban a MEOE Őrző-védő Sportbizottságának Sin Zoli szervezte kutyakiképzői tanfolyama zajlott. Belenéztem, szám vigyorra húzódott, és addig is alig bírtam letenni,míg kicsengettem érte a majd négy rugót, az utolsó húszasaimat is összeszedve. Ekard Lind arca, mimikája, pantomimje a kutyáival letehetetlen volt.

A kopókat nem érdekelte akkor sem semmilyen Motivációs Tárgy (MT). Ennek ellenére Ekard könyvéből tanultam meg megfigyelni, hogyan játszanak egymással kedvenceim, hogyan tudom azt utánozni, hogyan tudom a viselkedésemmel, mint kulcsingerrel kiváltani a játék-koreográfiát a kutyámból. Megtanultam én magam Motivációs Tárgy lenni, és ez új utakat, új módszereket jelentett a kutyatanítás és kutyanevelés terén számomra.

Tartott Ekard Lind szemináriumot Magyarországon is, de sajnos nem jutottam el rá, szolgálatban kellett lennem. Ha beszerzed a könyvet, akkor tudom, Te is ott leszel a legközelebbin, velem együtt.

Itt egy német nyelvű riport egy szemináriumról, ha nem beszélsz németül, akkor is vigyorogni fogsz a kutya-ember pantomimeken, s utánozd is! http://www.youtube.com/watch?v=ijrqL7DrwZU

Ekard Lind, aki osztrák klasszikus szólógitár-művész volt kézsérülésééig, majd gitár-oktató, szakkönyv-író, a kutyakiképzés terén, az ember-kutya közös harmóniát tanítva is jelentőset alkotott. Honlapján, németül megjelent könyvei között is bogarászhatsz, érdekes. http://www.ekard-lind.at/

Ha a kutyafélék közös játék-jeleivel kommunikálsz kedvenceddel, partnerré váltok a játék-szabályok szerint, és figyelme rád fog koncentrálódni, mert a játék igen komoly feladat. Ezt a rád koncentrálást építed ki “képzeletbeli pórázzá”, ami szabadon is egymáshoz rendel benneteket. Ekard mindezt a Motivációs Tárgy használatával teszi, ami apportos kutyákkal nagyon klassz dolog, de nem apportos ebekkel is, hogy a gazda maradjon az MT, kialakítható a kapcsolat.

 

 

 

 

 

A “Játszva motiváljuk kutyánkat” könyv nem új, 1998-ban és 2000-ban adták ki, nyomták újra. Nem lehetett hozzájutni évekig csak a Happy Dogban, míg a készlet el nem fogyott.

Most, hogy a Nemzetközi Kutya Magazinba, az októberi számba a képzeletbeli pórázról is írtam, utánanéztem, és rájöttem, újranyomták a könyvet, van ma is, itt: http://books.hu/jatszva_motivaljuk_kutyankat készleten, olcsón, megvehetően, és ezért csak ajánlani tudom Neked. Cesar Millan új könyvével együtt ez sem hiányozhat a polcodról, hogy elővedd időnként, mosolyogj, és játssz kedvenceddel kutyául!


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>