hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


hogy ne legyen neveletleneb(b)

Azért vásároltad, azért fogadtad magadhoz, hogy szerethesd. Elképzelted, hogy esténként majd tévénézés közben ott ül a lábad mellett, fejét térdedre hajtja, s te simogatod a buksiját. És együtt mentek mindenhova, mint hűséges társ, és ember-barátja. Ezt tervezted, ugye, amikor a kutyatartás mellett döntöttél?

És most csalódást és dühöt érzel, mert az az állat, akit kölyökkorában dédelgettél, csak kárt, fáradságot és bosszúságot okoz neked. Nem kedvenc „EZ”, hanem egy terrorista. Mert hogyan is nevezhetnéd másnak azt, aki, ha bent marad otthonodban, csak szétRÁG mindent és össze-vissza PISZKÍT. Ha kicsukod, úgy VONYÍT, hogy nem alszanak a harmadik szomszédban sem. Ha sétálni mentek, és meglát egy idegen embert/kutyát/macskát/papagájt, a hátsódon CSÚSZOL UTÁNA. Ha elengeded a parkban, ELSZALAD, és órák múlva is zeng a Városliget a kiabálásodtól, ahogy hívod, hogy Csucsuka, gyere, megyünk haza…Ha vacsorázol, szinte kiKUNYERÁLja a szádból a falatot, de csak egyre kövérebb, és lustább lesz. Nem hajlandó BESZÁLLNI a liftbe, az autóba, külön cirkusz az állatorvoshoz elvinni, de bezzeg a fotelből NEM LEHET KITESSÉKELNI.

Elvitted már az ebet a kutyaiskolába. Ott, a kiképzőpályán megtanult laza pórázon menni melletted. Nem támadta a többi kutyát. Ahogy viszont a szokott sétatérre, házatok mellé értetek, az iskolában beidegzett parancsokra a füle botját se mozdította.

Házhoz hívtad a kiképzőt is. Sokat foglalkozott kutyáddal. Igen, az álnok dög csodaszépen ment vele, angyalmódra csinálta, amit kellett. Bezzeg ha te vetted a kezedbe a pórázt, mintha sose fizettél volna a trénernek…

Állatorvosod a túltengő hormonok csillapítására ivartalanítást javasolt. Megműtetted. Négylábú barátod viselkedése azonban ettől sem változott.

Utoljára a testvéred jött vendégségbe családjával hozzád. Kutyád FELUGRÁLT a kislányra, és úgy MEGIJESZTETTE a gyermeket, hogy megfenyegettek, soha többé nem látod őket.

Most elszakadt benned valami. Elhatároztad, ÍGY NEM MEHET TOVÁBB. Elajándékozod a hálátlan jószágot, vagy beadod egy menhelyre, de nem lesz többé neveletlen eb.

Azt hiszed, ugye, hogy már mindent megtettél, amit lehetett?

Pedig nem.

LEHETSÉGES MÁS MÓDON, A HÉTKÖZNAPOKBAN, JÁTSZVA, MÉGIS HATÉKONYAN KORRIGÁLNI ŐKELME VISELKEDÉSÉT, HOGY KEDVENCED NE LEGYEN NEVELETLENEB(B)!

Ha nem csak sopánkodni, hanem cselekedni is akarsz, regisztrálj, és a felmérő teszt elvégzése után letöltheted az ingyenes, otthon, a kertben és a sétáitok során kutyáddal naponta gyakorolható KAPCSOLATFEJLESZTŐ játékos ALAPTRÉNINGet.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat.

Nem csettintek, hogy müszi, és jókutya lesz Csucsuka.

Nem árulok neked csoda-kezeléseket.

Ha egyszeri, gyors, fájdalommentes megoldást akarsz, a LEGJOBB LESZ mindkettőtöknek, ha ELAJÁNDÉKOZOD a kutyádat. Olyan gazdinak, aki hajlandó lesz korrigálni mindazt, amit Te eddigi életetekben, jó szándékodat nem vitatva, elrontottál a kapcsolatotokban.

Nem ígérek neked azonnali és tökéletes változást. Te se akarhatod, hogy Csucsukából Rex felügyelő legyen (és a kollegád szendvicseit lopkodja) …

A gyakorolgatások során egyre inkább érteni fogod kutyád cselekedeteinek miértjét, vágyait, ő egyre jobban fog figyelni rád, és egyre szívesebben fogja utasításaidat végrehajtani. Sőt, alapvetően az eddigi unott pofa helyett keresni fogja kívánságaidat, hogy megtehesse azokat. És pár hónap után rájössz, milyen kellemesen is éltek mostanában együtt.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat.

NEM LESZ KÖNNYŰ és kellemes. Az eddigi helytelen beidegzéseidet kell felismerned, tudatosan másképp csinálni mindent az eddigi, Csucsukát neveletlen ebbé tevő rossz szokásaid helyett.

És ez a legdrágábba kerül majd számodra, az IDÖdbe.

Le kell mondanod a délutánonkénti érzelmes sorozatodról.

Le kell mondanod a haverokkal való, sötétedésig tartó focizások egy részéről.

Le kell mondanod a barátaiddal való, a világ fontos dolgait megbeszélő, és nagyon „jókedvűvé” tevő sörözéseitek közös befejezéséről.

És le kell, hogy mondj a plázák elegáns és kívánatos kollekcióinak délutánonkénti szemléjéről, barátnőiddel, Zero kólát iszogatva.

Rendszeresen, lehetőleg naponta, az etetésén és egészségügyi sétán túl húsz percet kell legalább kutyáddal a játékos Kapcsolatfejlesztő Alaptréninget gyakorolnod.

Az együtt játszás jó érzés lesz mindkettőtöknek. De amíg ráveszed magad nap mint nap, az brrr…

Az út nehézségeiért cserébe elmesélem majd hamarosan mindazokat az általam kipróbált, bevált technikákat, amelyekkel időt tudsz megtakarítani, kutyád megfelelő fizikai ellátása mellett.

Nem a barátnőid számára! A Csucsukával való kapcsolatfejlesztésre.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat.

Tudom, most UTÁLSZ engem.

Nem érted, mért nem adom már oda neked azt a cuccot, hogy játsszátok, amit kell, hogy fejlődjön már végre a kapcsolatotok…

Bizalmatlan vagyok.

Kiképzőként volt olyan tehetséges dobermann-németjuhász keverék szuka a kezem alatt, aki félóra alatt megértette az engedelmes gyakorlatok lényegét, szívesen és szinte elsőre jól csinálta velem. A gazdijával semmit se tett megfelelően. Hónapok odafigyelésébe, gyakorlások sokaságába került kettőjüknek, amíg az egyébként kedves, okos, de kutyáját nem értő bicskei Zoli be tudta mutatni Brendával a vizsgán az előírt, nem túl nehéz gyakorlatokat.

Bentlakásos képzésben vett rész nálam egy airedale terrier. Gyakoroltam vele egy hónapot, nehezen tanult, nehéz volt érdekeltté tenni a közös munkában. A tanítás befejeztével jött érte a gazdája, és hiába mondtam, hiába mutattam, hogyan működik most már a kutya, a régi módon állt hozzá, a régi, helytelen jeleket adta továbbra is Susinak, és egy hét se kellett, hogy pont olyan, ha nem rosszabb kutya legyen, mint a kiképzés előtt volt.

Felelős erdélyi kopó tenyésztőként elmondom a kölyökvásárlónak, mekkora önállósága, mozgásigénye, határtalan, kerítésen túlszárnyaló kíváncsisága van egy erdélyi kopónak, ami a fajta meghatározó lelki jellege. Meghallgatnak, bólogatnak, aztán fél év múlva otthon hagyják nap mint nap, fontosabb dolguk lévén, a szellemi és fizikai igényeinek kielégítetlenségében stresszelő ebecskét. Az okos kopó rájön, nincs képességei és rágásra képes foga számára kerítés és akadály, él, ahogy szeretne, gazdája és a szomszédok bosszúságára. Jó, ha nem altatják el. És fogadom vissza szülőtanyájára őkelmét, majd hozom fel Pestre, és pár hét Kapcsolatfejlesztő Tréning után, ha megfelelő módon, igényeit kielégítve bánunk vele, szuper, kezelhető társ válik az elhanyagolt, dacos, kielégítetlen kíváncsiságtól hajtott vadászkutyából.

Az évek során elegem lett viszont abból, hogy csak papolok, a gazdik bólogatnak, és nem csinálnak semmit, nem változtatnak, és az eb viselkedése továbbra is bosszantó marad, s ettől mindenki rosszul érzi magát. Eldöntöttem, fölöslegesen nem papolok többé. Csak annak segítek, aki maga is tenni akar.

És most, érveim ellenére, UTÁLSZ, mert bizalmatlan vagyok veled.

Persze, látom én, hogy ma, most, gyakorolni akarsz. Tele vagy lelkesedéssel. De holnap?

Holnap, amikor új filmet mutatnak be a moziban, és hívnak a barátnőid?

Holnapután, amikor nehéz dolgozatra kell készülj matekból?

És a következő nap, amikor munkahelyi buli lesz, öltönyben hódítanál az új, fiatal, csinos kolleganőid között csucsukázás helyett?

És azután, amikor fáradt vagy már a hétvégére, de takarítani muszáj, pedig csak pihengetnél?

LESZ ERŐD csakazértis minden nap félretenni gondot, bút és vágyat, és felszabadultan, vele örülve, eljátszani kutyáddal?

Ha nem, mindkettőtökkel jobbat teszel, ha elajándékozod kedvencedet.

Vagy igen, lesz erőd?

Én tudom, hogy igen lesz a válaszod. Be fogod nekem és magadnak is bizonyítani. Azzal például, hogy elvégzed a felmérő tesztgyakorlatokat kedvenceddel, visszaküldöd nekem, és feketén-fehéren, kozmetikázás nélkül látni fogjuk mindketten, hol is tartotok a valóságban.

És akkor uccu, nekifeküdhettek a kapcsolatfejlesztésnek.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat!

Látom, csinálnád, de nem érted még egészen a módját.
Elmondom.

Ahhoz, hogy hozzájuthass a kapcsolatotok problémáit felmérő tesztkérdésekhez, regisztrálnod kell. Szeretném tudni, hogy hogyan szólítsalak. Később, a teszt keretében majd azt is, miként említsem a kutyádat. Milyen fajta, hogy jobban fogalmam legyen a tenyésztéssel kialakított általános, a fajtára nagyjából jellemző karakteréről.

A regisztrációkor szükségem lesz az e-mailcímedre, és a törvényt betartva a lakcímedre. Én is utálom a spamot, ezért nem adom ki adataidat senkinek. A neveletleneb.hu oldal információs kiadványait küldöm el majd neked, értesítést, ha új bejegyzés született a Nevelgető Blogon, hogy legyen mindig ötleted a tanítgatáshoz, meg természetesen az általad nagyon vágyott, kapcsolatfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó Kapcsolatfejlesztő Alaptréninget.

Akkor, ha a letöltött felmérő teszteket megcsináljátok a kutyáddal, és azt visszaküldöd nekem a felmeroteszt@neveletleneb.hu-ra.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat.

Ne keseredj el, ha még nincs (elrontott) kutyád, akivel fejleszthetnéd a kapcsolatotokat. Barátnődnek van? Nosza, vedd rá, és csináljátok az övével.

Nincs kutyád, de nagyon szeretnél? Maradj velem itt az oldalon, olvasgasd el kutyás cikkeimet, s regisztrálj kutya nélkül. Értesítelek, ha új cikkek, írások kerülnek a blogra.

Van, sajnos, elrontott kutyád, de vizsgaidőszak van az egyetemen…

Hát az tényleg fontos. Jelöld az oldalt könyvjelzővel. Vagy regisztrálj, töltsd le, de tedd félre a tesztet, megcsinálhatod akkor is, ha levizsgáztál. S ha kész, visszaküldöd, s kapod a tréninget.

Meggyőztél, Rita, kérem a tesztfeladatokat.