hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


nem gazdasági haszonállat a kutya


Nem gazdasági haszonállat a kutya

Kiállíthat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete is
Népszabadság K.Gyurkó Rita 2008.április 14.

Az 1899-ben alakult Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) még 2005-ben több kutyakiállítást tartott.

A Balassagyarmaton, Szántódpusztán, Tatabányán és Pápán megrendezett kutya-show miatt az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet főigazgatója az egyesületet összesen 75 millió 570 ezer forint állattenyésztési bírsággal sújtotta. Ugyanis a hatályos Állattenyésztési Törvény és a kinológiai szervezetek állami elismerését szabályozó minisztériumi rendelet szerint a MEOE-nek a kiállítások rendezéséhez az állam által elismert tenyésztőszervezet előzetes hozzájárulását kellett volna kérnie. Az egyesület fellebbezett. A bírságot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jóváhagyta. A Fővárosi Bíróság azonban nemrég megsemmisítette az FVM közigazgatási határozatát.

Dr. Mohay György bíró döntését a közösségi jog elsődlegességének szabályaival, és az Emberi Jogok Európai Egyezményével indokolta. Azzal, hogy mindenkinek joga van az egyesülés szabadságához, és e jogok gyakorlását csak kivételesen korlátozhatják. A bíróság megállapította, hogy a bírságot elrendelő minisztériumi határozatokban ilyen kivételes helyzetről szó sem volt. Ezért az EU jogrendszerét alkalmazta a tagállami jogszabály mellőzésével.

Annak ellenére nem gazdasági haszonállat a kutya, mondta ki a bíróság, hogy az ebeket pénzért meg lehet venni, és el lehet adni. Az ebtenyésztés ezzel együtt is tipikusan a civil szférához köthető tevékenység, ezért e téren egyes államok hatóságai kizárólag állat-egészségügyi és állatvédelmi feladatokat láthatnak el. (Más lenne a helyzet, ha haszonállat volna a kutya.)

A bíróság szerint jogsértő az is, hogy egy miniszteri rendelet szerint tenyészeb-kiállítást csak egy másik egyesület, az “elismert tenyésztő szervezet” engedélyével lehetne tartani. Az elsőfokú büntetést kiszabó szervezetnek pedig nem volt hatásköre bírságolni.

A bíróság ítélete jogerős, ellene fellebbezni nem lehet.

A MEOE egyébként még tekintélyesebb bírósághoz is fordult. Pert indított Magyarország ellen egyesülési jogának rendeleti úton való korlátozása miatt a Strassbourgi Emberjogi Bíróságon.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ugyanakkor indítvánnyal fordult a földművelésügyi miniszterhez, hogy helyezze hatályon kívül az ominózus rendeletet.

/>