hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


kiskutya születik…1.

Vadászlap 2007. május

Vadászkutya: KISKUTYA SZÜLETIK…

Szukánk fedeztetését követően már három héttel meggyőződhetünk arról, hogy sikeres volt-e a kísérletünk vagy esetleg újra kell próbálkoznunk… Természetesen a vehemépítés korai időszakában még sok a bizonytalansági tényező.

Tapintással, vagy – a készüléktől és az állatorvos gyakorlatától függően – ultrahang vizsgálattal a vemhesség megállapítható. Ez négy héttel a fedeztetés után javasolt, mert abban a korban látszanak a legjobban, leginkább elkülönülten a magzatok, és lehetőség van az alomszám megbecslésére is.

A vemhesség biztos jelének tekinthető, ha kutyánk viselkedése megváltozik. Van, amelyik habzsol, „kívánós” lesz, a legtöbbjük hízelkedőbbé és aluszékonnyá válik, horpaszuk kitelik. Persze, a fialásig semmi sem biztos, az álvemhességet is valódinak nézheti a gazda.

A vemhesség látható jeléig a megszokott módon kell etetni a szukát, és ha nem fáradékony, nyugodtan vadászhat is. Ha már gömbölyödik, magasabb fehérjetartalmú, jobban emészthető takarmányt, általában száraz kölyöktápot célszerű adni neki. Ez főleg az utolsó két hétben fontos, mert a gyomra akkorra felére szűkül és egyszerre keveset bír enni. Napjában többször eszik egy keveset, és ennek az eledelnek fedeznie kell a növekvő magzatok, valamint az anya fehérje- és energiaszükségletét. Ha lakásban tartjuk a várandós kutyát, ne feledkezzünk meg arról, hogy a vehem a húgyhólyagját is nyomja a szukának, így a szobatisztaság érdekében még kevésbé javasolt a lédús házi koszt. A kölyöktáp azért alkalmas, mert a kiskutyák a méhen belüli csontfejlődésükhöz az anya csontjaiból vonják ki a kalciumot, amit a szukának az eledelén keresztül pótolnunk kell, különben fialáskor gond lehet a simaizmok, így a méh összehúzódásánál, ehhez ugyanis a szervezet kalciumot igényel.

Fontos még a vemhes kutya parvovírus-oltásának ellenőrzése, s ha már lejárt, a vakcinával való újraoltatása, mert fertőzés esetén az anya szervezete általában legyőzi a betegséget, de a kiskutyák méhen belül fertőződve nem szoktak életben maradni.

A kutyák vemhességi ideje általában 62-63 nap, de a magzatok számától és egyéb tényezőktől függően a kölykök 57-69 napra is születhetnek. A már ellett szuka sokszor a fialási nap előtt egy héttel tejel. Előfordul, azonban, hogy a fiatal, elsőalmos ebünk már világra hozta az összes kölyköt, de még mindig nincs a csecseiben egyetlen csepp nedű sem.

Fialás előtt az anya hasa lefelé és hátraereszkedik, ekkor érdemes végbélben mérni a kutya hőmérsékletét is. A normál eb testhőmérséklete 38-38,5 Celsius fok, amely a szülés előtt 16-24 órával mélypontra esik, akár másfél fokkal csökken. A méhizomzat összehúzódásának hatására ez később fokozatosan újra emelkedni kezd, és az első magzat megszületésekor eléri a normális értéket. Hőmérőzéssel meg tudjuk állapítani azt is, ha baj van. Ha az anyakutya hőmérséklete 39 Celsius fok fölé emelkedik, az a méhben elhalt magzatot vagy baktériumos fertőzöttséget jelent és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

Az anya és a kiskutyák helyét fertőtleníteni kell. A legpraktikusabb a levehető tetejű, küszöbös kutyaház vagy az ellető láda. Fontos, hogy ez könnyen hozzáférhető, de nyugodt helyen legyen. Méretét az határozza meg, hogy az oldalán kiterülve fekvő anya is elférjen benne. A fialó helyet szalmával, szénával, hullámpapírral ki kell bélelni, de mosógépben mosható, fertőtleníthető kutyapokróc is megteszi. A legkorábbi ellési időpont előtt két nappal már altassuk ott az anyát, hogy elfogadja, megszokja a helyét. Készítsük elő a pórázt, szájkosarat, mert a vajúdás váratlan dolgokra késztetheti az egyébként kezes kutyát is. Hosszúszőrű kutyáknál nyírjuk le a szőrt a péra körül, nehogy elzárja a szülőutat, és az emlőknél, hogy könnyebben odataláljanak a kicsinyek. Azt az ollót, amellyel – ha szükséges – a köldökzsinórt fogjuk elvágni, fertőtlenítsük.

Az ellés közeledő időpontját az anyakutya láthatóan ideges, nyugtalan viselkedéssel jelzi. Liheg, és étvágytalanná válik. Sokszor kapar, ősi ösztön készteti a veremásásra, hogy annak védelmében hozza világra kicsinyeit. Ez az időszak 3-12 órán át tarthat. Ha fél nap vajúdás után nincs még újszülött, főleg, ha az anya már kevésbé van rosszul, magyarul gyöngülnek a fájásai, érdemes állatorvost hívni. Szintén állatorvost kell hívni, ha az előző kiskutya születése óta több mint négy óra eltelt, s még van a szukában magzat. Általában az első kölyköt egy órán belül még 2-4 követi, majd egy-két órát pihen a szuka. Az ellés – a magzatok számától függően – általában 4-12 órát vesz igénybe.

Egy-egy nehezebben világra jövő, a szülőcsatornába vissza-visszacsúszó kölykön segíteni lehet azzal, hogy pórázra vesszük és sétáltatjuk az anyát. Ha vemhesen megfelelően volt táplálva az anyakutya, nem szükséges ennie még a hosszú fialás alatt sem. De vízzel, tejjel ajánlatos kínálgatni a kiskutyák születése közti pihenőidőben. A kiskutyák megszületése után általában magától kicsúszik a méhlepény és a mélyen, nyugodtan alvó szuka azt jelzi, hogy minden rendben van.K. Gyurkó Rita

/>