hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Nagy Kopóteszt 2019. 3. rész. A kopók viselkedése idegenekkel

Júl 2022
15

 

A Nagy Kopóteszt 2019 felmérésünk ismertetését az első részben a résztvevő kutyák adataival kezdtük. Ha még nem olvastad, milyen és hány kopó vett részt gazdái válaszai alapján a felmérésben, elolvashatod itt: https://www.erdelyikopok.hu/nagy-kopoteszt-2019-1-resz-a-resztvevo-kopok/

A teszt feldolgozásának második része a kutyák udvari viselkedését, tartási helyét méri fel. Szó van benne a kopó szökősségéről is. Itt találod: https://www.erdelyikopok.hu/nagy-kopoteszt-2019-2-resz-a-kopok-tartasi-helye-es-viselkedese-az-udvaron/

Nagyon szépen köszönjük mindazoknak a kopógazdáknak, akik kitöltötték, ezzel segítve azokat, akik erdélyi kopó iránt érdeklődve, tisztában szeretnének lenni a fajta tipikus viselkedési jellemzőivel.

A Nagy Kopóteszt 2019 feldolgozásának mostani fejezetében a kopók emberekkel, gyerekekkel és idegen kutyákkal való viselkedésére vonatkozó kérdésekre adott válaszokat mutatjuk be.

9. kérdés: Erdélyi kopóm és a gyerekek

A válaszok 41,4 százalékában, majd a felében a gazdáik szerint az erdélyi kopójuk imádja a gyerekeket, és ha játszanak, óvatos és vigyáz rájuk. (kék)

A kopók 35,7 százaléka is szereti a gyerekeket, de szeleburdi velük. (piros)

A gazdák a kopók 11,4 százalékáról azt mondták, még nem találkozott gyerekekkel, nem tudják, hogy viszonyulna hozzájuk. (zöld)

A  felmérésben részt vevő kutyák 7,1 százaléka és a család gyerekei jól kijönnek, de idegen gyerekekkel nem barátkozik a kutya. (sárga)

És két kopóról a 70-ből azt nyilatkozták a gazdáik, hogy félnek a gyerekektől. (lila)

Összefoglalva az erdélyi kopó gyermekbarát, de nem mindig tud körükben viselkedni.

 

A Nagy Kopóteszt 2019 10. kérdése a kopók és a nem ismert emberek viszonyáról szólt.

10. Erdélyi kopóm és az idegenek

A válaszok alapján a kopók több mint egyharmada, 34,3 százaléka barátságos az idegenekkel, ha a gazdájával van, de először bizalmatlan. (piros)

A résztvevő kutyák közül 14,3 százalék minden embert szeret, körbenyalogat, még a postást is. (középkék)

A kopók szintén 14,3 százaléka, azaz 10 kutya a 70-ből, körbecsaholja az idegent, mint a vaddisznót, de nem harap. (bordó)

A válaszok 12,9 százalékában az erdélyi kopó a kerítésen kívülről ugatja az idegeneket, de ha bejönnek, hízeleg nekik. (lila)

Érdekes még 2-2 kutya, akik eltűrik, hogy idegenek simogassák, de maguktól nem mennek oda (középzöld) és a másik kettő, aki a nőkkel barátságos, de a férfiakkal bizalmatlan.(sárga)

Összefoglalva leírhatjuk, hogy az erdélyi kopó legtöbbször bizalmatlan az idegenekkel, jelzi őket, de nem bánt.

 

A Nagy Kopóteszt 2019 felmérés vizsgálta, hogyan viszonyulnak az erdélyi kopók idegen kutyákhoz is.

7. Erdélyi kopóm és más kutyák

A felmérésben részt vevő kopók 47,1 százaléka, majdnem a fele imád minden más kutyát és menne játszani velük. (középkék)

15,7 százalékuk szukákkal jól elvan, a kanokkal verekedni akar. (lila)

Ennél az adatnál azonban vegyük figyelembe, hogy a résztvevő kopók 52,9 százaléka kan. Tehát a kanok nagy része barátságos a kanokkal is. Nagyon kíváncsi lennék hasonló felmérésre más fajtájú ebek esetében.

A tesztben részt vevő kopók 7,1 százaléka utálja a kutyákat, kivéve akikkel együtt él. (piros)

Szintén 7,1 százalékuk a kerítés túloldalán levő más kutyákra ugat, és nem találkozott másképp még más kutyákkal. (középzöld)

Összefoglalva az erdélyi kopók jellemzően jóban vannak más kutyákkal, néhány kan csak a szukákkal, és imádnak bandázni.

 

A Nagy Kopóteszt 2019 többi, a kopóviselkedésre vonatkozó sok-sok kérdésre adott válaszaitokat hamarosan tovább elemzem e blogban.

Addig is, ha érdekel pár történet, videó, kopó fénykép és sok más az erdélyi kopóról, olvasgass itt a weboldalunkon, a http://www.erdelyikopok.hu/erdelyi-kopo/ vagy kattints át a Neveletlen Eb Alapítvány facebook oldalára, ide.

És ha kíváncsi vagy, milyenek az erdélyi kopók mindennapjai 7 kopós család mindennapjaiban, iratkozz fel a listánkra, ha még nem tetted volna.

Ugyanis pályázati támogatással megjelent az erdélyi kopót a gazdák szemével, riportkönyvben bemutató kis kiadványunk, amit szintén jó szívvel ajánlok a fajta iránt érdeklődőknek. A http://www.erdelyikopok.hu/csaladunk-tagja-az-erdelyi-kopo linken feliratkozva ingyen megkaphatod az elektronikus változatot, ha majd elkészül, és a papírkönyvet is megrendelheted majd a nyomtatási- és postaköltségért.

 

 

 

 

 


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>