hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


kiskutya születik…2.

Vadászlap 2007. június

Vadászkutya: KISKUTYA SZÜLETIK… ( II. rész)

A kicsik általában felváltva szopnak, és ők is alszanak utána. Figyeljünk oda, hogy minden csecsét szopják az anyának. Amelyiket nem használják, becsomósodhat, később be is gyulladhat. Masszírozzuk ki belőle a csomókat, indítsuk meg belőle a tejet és cuppantsuk rá a legéhesebb kiskutyát. Ellenőrizzük naponta, minthogy azt is, hogy telt-e a kölykök hasa, nincs-e fertőzésre utaló hasmenésük, és feszes-e a hátukon a bőrük, csillogó-e a szőrük, vagyis nincsenek kiszáradva. Kezdő anya kutyák szeretnek az egyik oldalukon feküdni, fektessük a másik oldalukra szoptatni őket. Előfordul, hogy nem akar szoptatni a szuka. Ilyenkor naponta minél többször finoman kényszerítve fekve tartom, amíg jóllaknak a kicsinyei.

Általában három hétig is eltart a szuka tisztulása. Először zöldesbarna, pasztaszerű váladék ürül, később rózsaszínes nyálka. Bármilyen véres folyás esetén indokolt a szakszerű állatorvosi vizsgálat.

A szelektálás szomorú kötelesség, de sajnos nem kerülhető el. A nem kívánt kiskutyákat sajnos nem mindig tudjuk megfelelően elhelyezni. Nincs mindig anyagi lehetőségünk arra, hogy beoltassuk őket, amíg új gazdához kerülnek. Legkésőbb hathetes korukban vakcinázni kell őket, ha nem akarjuk, hogy megbetegedjenek, s szenvedjenek. Ha nem lesz gazdájuk, és ha még egy menhely be is fogadja őket, az oltások nélkül szinte esélyük sincs az életben maradásra. Talán sokkal kevésbé embertelen, ha fájdalommentesen nem hagyjuk életben őket.

A tudatos tenyésztő pedig nem bízza a természetre, ha a kelleténél több kiskutya születik, hanem szelektál. Általában 4-6 kölyköt tud egy szuka károsodás nélkül felnevelni, a nagyobb testű fajták – optimális ellátás esetén – 7-8-at is. Volt kopó szukám, amelyik 11-et nevelt, persze minőségi eledelen. Van több olyan kutyafajta, amely esetében a szukák kímélete miatt többek között csak 6 kiskutya törzskönyvezését engedélyezi az FCI tenyésztési szabályzata. Kihalófélben levő fajták esetében, ha gyönyörű, egységesen nagy, megfelelő nemű és színű az alom, s van gazdajelölt is elég, akad ráérő időnk is, érdemes elgondolkozni a részben mesterséges felnevelésen. Kapható tejpótló tápszer, amivel sokan cumiztatnak. 8 vagy több kiskutya vagy kéthetes kor és nem kellő kondíció esetén szabad csak pótlást adni, első mindig a szopás serkentése és az anya megfelelő etetése: amennyi tejet nem az anyából szívnak a kicsik magukba, annyival kevesebbet termel az anya. Nekem cumiztatni sosem sikerült, mindig fuldokoltak a kicsik, mert mindkettőnek más a „technikája”. Ezért magam pótanyát használok, s kettéválasztom az almot, minél később, de a föcstej miatt az első 24 óra után. Ha több, egykorú kölykezett szuka szoptat egy időben, én a csomósodó tejszövetű anyára átrakom a másik sokkölykös anyakutya kölykét, ha elfogadja. Volt, hogy a nappaliban három pokrócon, három anya szoptatta a különböző színű, állatjelölő festéktől csíkos hátú, nem saját kölyköket. Főleg árván maradt alom felnevelésekor jöhet szóba a vadállatok esetében használt gyomorszondás módszer, amely gyorsabb és nem tüdőzi le a kiskutya a tápszert. Ezt a módszert újító kedvű, ügyes kezű tenyésztő kollegáim ajánlották.

Ha az anyakutya jól van, a kölykök rendesen szopnak, 24 óra után jön az állatorvos, és szelektálunk, s levágjuk a farkaskörmöket. Az újszülötteket nyáron hűvös helyen, de száraz almon tartjuk. Télen normális hőmérsékletre fűtött szobában vagy szigetelt, küszöbös, függönyös kutyaházban jönnek világra. A kicsik melegebbet igényelnének az első pár napban, míg ki nem alakul ki testhőmérséklet-szabályozásuk, de a szigetelt ól légterét befűti az anyjuk teste, hozzá is bújhatnak. Ha túl meleg van, a szuka kimenekül, és csak kárt okozunk a túlmelegítéssel. Magam infralámpát nem használok. Az anyakutya az ellés után a kiskutyát életre nyalogatja, amely serkenti a vérkeringést és a bélműködést megindítja. Ha az anya nem foglalkozik velük, sokszor egy percig is halottnak tűnve fekszenek a kölykök, mire megmozdulnak. Az újszülöttek ellátásának a legfontosabb feladata a légutak megtisztításán túl a meleg törölközővel való masszírozás. A hidegben házból kiesett vagy keringési problémák miatt kihűlt testű kiskutyákat jó eséllyel lehet életre téríteni a fordított priznic módszerrel: kézmeleg vízbe áztatott törölközőbe, majd nejlonba csavarjuk az újszülöttet, és betakarjuk. Ha kis teste kihűtötte a rongyot, újra meleg vízbe áztatjuk. Testének felmelegedése után hajszárítóval vagy fűtőtest mellett megszárítjuk a szőrét. Igyekezzünk már az ellés közben a szuka csecséhez tenni a kicsiket. Olyan életrevaló kölyök is született már tenyészetemben, amelyik kipottyanva, még köldökzsinórral anyja testéhez kapcsolva, magától a csecsekhez mászott, és szopni kezdett! Nagyon fontos az első huszonnégy óra, amikor a föcstejből a betegségek ellenanyagait magukba szívják. A kölykök vakon, süketen, de kúszó mozgásra és szopásra képesen jönnek a világra. Ha ujjunkat a szájukhoz tesszük, elcsodálkozunk azon a hatalmas szívóerőn, amellyel az éhes, életrevaló kölyök rákap az ujjunkra. Az anyjuk szagát és a meleget érzékelik. Ha melegük van, egyenként fekszenek az alomtestvérek, ha kapkodják a levegőt, hűvösebbre kell tenni őket, mert hőgutát kaphatnak.

Ha fáznak, kupacban egymásra másznak, anyjukhoz bújnak. Másfél hétig érzékenyek a kiskutyák a hőmérsékletre, addig naponta többször ellenőrizzük hasuk alját, nem hideg-e, s ha kell, növeljük a hőmérsékletet, vagy a kölyköt melegítsük föl az előbb leírtak szerint. Jellegzetes hangon sírnak, ha melegük van, ha fáznak, ha éhesek, vagy netán fájdalmuk van, például az anyjuk ráfeküdt.K. Gyurkó Rita

/>