hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


Kutyaoviban Tiarával

Júl 2013
16

 

SSM Tiara erdelyi kopo ismerkedikSári-sori Macskavadász Tiara erdélyi kopó babánk már öt hónapos lett és egy hónapja nem volt velünk Pesten, mert tüzeltek az Irháék. Itt volt az ideje, hogy újra velem legyen a nagyvárosban, és ismerkedjen más emberekkel, kutyákkal. Őt is, mint Szedret tavasszal, beírattuk az Alfa Kutyaóvodába Csepelre.

Az Alfa kutyaovi szuper hely, lelkes fiatal kiképzőkkel, ingyenes foglalkozásokkal várja a kölyökkutyákat és tulajdonosaikat. Megtanítja a gazdáknak a klikkeres jutalmazást, azt, hogy hogyan korrigálják a csetlő-botló ebcsemeték néha bosszantó viselkedését, és hogy jutalmazzák a jót. Felnőttek és gyerek-gazdák, és háromtól hét hónapos korú különböző kutyusok tanulnak, játszanak ott szombat és vasárnap kilenctől.

Felugyelet mellett jatszanak a kutyusok az ovodabanA kutyusok felügyelet mellett játszanak. Nem véletlenül van a csoportban több kiképző-hölgy és úr a foglalkozás alatt. Az erősebb, rámenősebb, durvább kölyköket meg kell akadályozni a másik kölyök terrorizálásában. Így a hozzáértő szakemberek figyelik az ismerkedő kutyababákat, és gramancuknál fogva, mint a mamájuk, leemelik a másikról és félreteszik a túl domináns vagy durván játszó kis zsiványokat. Meg kell tanulniuk a közösségi szabályokat.

A gazdák közben a klikker használatát gyakorolják, hogy pontosan tudjanak arra a viselkedési pillanatra reagálni, amit erősíteni szeretnének.

porazszabaly bemutatasa a kutyaovibanAztán Viki kiképző és Timi “kutya” bemutatja a pórázszabályt, hogyan vesszük rá az öt hónaposnál idősebb kutyababákat arra, hogy mellettünk-mögöttünk haladjon laza pórázon.

A foglalkozás alatt sokszor hívja a gazda a kutyusát, ha odamegy az eb, klikkelést és jutifalit kap, majd mehet a kölyök újra játszani. Gyakoroljuk a figyelemfelhívó jelre való szemkontaktus-létesítést is, klikkeléssel és jutifalival.

A gazda követésének reflexét erősítjük a különböző csoportos mozgásokkal.

falkafutas a kutyaovibanIlyen a falkafutás, amikor minden gazdi egyszerre, egy irányba kezd szaladni, szó nélkül, majd a végén hívja a kutyusát, s ha a kicsi is megtalálta a gazdit, klikket és falatot kap.

Sok babakutya annyira elmerül a többi kutyával való játékban, vagy még nagyon kicsi, hogy nem találja a gazdáját. Őket a kiképzők odavezetik gazdijukhoz, s kapja a jutalmat.

A szélrózsa-futás gyakorlatban minden gazdi szanaszét fut középről, majd hívja a kutyusát. Vicces látni, hogy keresi a sok kiseb a gazdit, és mennyire örül, ha megtalálta. Erősíti ám e feladat a kötődést!

kotodos futas a kutyaovibanA kutya-gazda kötődést külön speciális gyakorlattal is erősítik a kutyaoviban. Két-három gazda és kutya feláll egy sorban, a kiképzők megfogják a kölyökkutya pórázát vagy nyakörvét, s a gazdi elszalad előlük, hívva a kutyusát. Az ebecske menne nagyon a gazdi után, visít, ugrál, küzd a szabadulásért, mire elengedik fogságából, és mehet a gazdi után, aki a pálya túlsó végén, klikkeléssel és falattal, na meg sok ölelgetéssel várja.

Sokszor van olyan, hogy az óvodában szocializációs, hozzászoktatós gyakorlatokat is csinálunk. Szombaton csukott, majd nyitott esernyővel és babakocsival ismerkedhettek a kutyapalánták. A babakocsiban játékbaba és telefonból babasírás volt, nagyon tetszett a kölyköknek.

kotodos futas 2 a kutyaovibanLehet, kedves olvasó, Te vidéken laksz, még egy kutyaiskola is elérhetetlen távol van lakhelyedtől, nemhogy ovi. Pont Rád gondolva írtam meg e posztot. Hiszen az van, amit magunk, a hasonló gondolkodású, késztetésű társainkkal megcsinálunk magunknak. És ha Te kutyaóvodát szeretnél a kiskutyádnak, hát csináld meg!

Sokszor biztatlak e weboldalon, hogy menj, sétálj kutyáddal, ne törődj azzal, mit szólnak hozzá a szomszédok. Ismerkedj lakókörnyezetedben szintén kutyát sétáltató “elvetemült városiakkal”!

szeretet a kutyaovibanHa kölyökkutya került családodba, különösen fontos, hogy kutyabarátokat találj számára. És ha már rávettél pár szomszédban vagy másik utcában lakó kölyökkutya-gazdit a közös sétákra, kutyaovit is csinálhattok magatoknak, na meg a többi érdeklődő kölyökkutya-gazdinak. Kiskorú kutyáknak összejövős kutyanapközit, ahol gyakran  együtt játszotok velük, tanítgatjátok falattal, akár a falu széli mezőn, akár valamelyikőtök hátsó kertjében. Szuper dolog ez kutyának és gazdának is!

A kutyaoviban készült összes fényképemet itt találod és töltsd le nyugodtan! http://alfakutyaovi-csepel.kgyurkorita.fotoalbum.hu/


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>