hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


védekezni a kullancsok ellen kell

Vadászlap 2005. május
Vadászkutya: VÉDEKEZNI KULLANCSELLENES SZEREKKEL LEHET

A kullancsok nem csak számos emberi betegséget okozó kórokozót terjesztenek (amiről áprilisi számunkban irtunk), hanem közvetítői (szakkifejezéssel élve vektorai) haszon- és vadon élő állataink, valamint vadászkutyáink egyes bántalmainak.
Dr. Farkas Róbert, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara Parazitológiai és Állattani tanszékének vezetője és munkatársai számos gyakorló állatorvos segítségével vizsgálták a kutyák és macskák kullancsosságát. Meghatározták az állatokról leszedett kullancsokat és tanulmányozták e külső élősködők és a babesiosis előfordulása közötti összefüggéseket. Megállapították, hogy a kutya babesiosisát okozó Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj országszerte előfordul.
– Ez a tarka rajzolatú külső élősködő régóta előfordul hazánkban – mondja a professzor – de megtaláltuk a korábban leírt Tolna megyei és Fertő-tó környéki területeken kívül szinte az egész országban, köztük Budapest számos helyén is. Ez kullancsfaj a kutyák babesiosisát okozó vérélősködő egyedüli átvivője Magyarországon.
A babesiosis magas lázzal, vérvizeléssel, sárgasággal járó kutyabetegség, amelynek különféle szövődményei lehetnek, például a veseelégtelenség. Kezelés nélkül az állat elhullását okozhatja. Az élősködő elpusztítására kifejlesztett injekció (Imisol) a gyógyító adagnál nagyobb mennyiségben adva is csak rövid ideig (1-2 hét) akadályozza meg a betegség kialakulását. Megfelelő adagban való beadása többször is szükségessé válhat a kezelés során, mert előfordulhat, hogy az eb már tünetmentes, de a vérélősködők nem pusztultak el teljesen, a kutya kórokozó-hordozó maradhat.

Védekezni a kullancsok ellen kell!

A közelmúltban eddig ismeretlen kis babesiák előfordulását észlelték hazai kutyákban, ezek terjesztésében szerepet játszó kullancsok még nem ismertek.
A közhiedelemmel ellentétben bár ritkán, de a kutyák is megkaphatják a vírus okozta kullancs-encephalitist. Súlyos idegrendszeri tünetekkeI jár, nem gyógyítható, az állat rövid idő alatt elpusztul. Európában eddig 20 ilyen esetet írtak le.
A leggyakrabban előforduló kullancs Magyarországon az Ixodes ricinus, amely a Lyme-borreliosis vektora. A Lyme-kór kutyákban ízületi problémákat, mozgatószervi rendellenességet okoz, vérvizsgálattal az ellenanyag kimutatható. Forgalmaznak ellene oltóanyagot, de sokféle Borellia-faj fordul elő az országban, ezért további vizsgálatokat igényel annak tisztázása, hogy milyen mértékben nyújt védelmet a vakcinázás.

A hazánkban előforduló háromgazdás kullancsfajok – a szúnyogokkal ellentétben – csak egyszer szívnak vért minden fejlődési fázisukban. Ha elpusztítjuk a már félig-vagy teleszívott nőstény kullancsot, nem a további vérszívásban, hanem a babesia-kórokozóval fertőzött tojások lerakásában akadályozzuk meg. A fertőzött tojásokból kikelő lárvák a rágcsálókból, majd átalakulásuk után a nimfák a mezei nyúlból szívnak vért. A kutyák általában nem találkoznak ezekkel a fejlődési alakokkal, csak a kifejlettekkel. Leggyakrabban csak néhány vérszívó kullancs fordul elő egy-egy kutyán. Ezek többnyire az állat fején, nyakán telepszenek meg, olyan helyet keresnek, ahol a gazdaállat több napig tartó táplálkozásuk alatt nem tudja eltávolítani őket.

K. Gyurkó Rita

/>