hogy ne legyen neveletleneb(b)…

Jump to content

Additional information

kgyurkórita megjelent kutyás írásai

nevelgető blog

neveletlen blogtémák


levélváltás az Erdélyi Kopó Klub elnökével


A kiskutyákról minden kedves ismerősömet értesítő körlevélre válasz-véleményt kaptam Dr. Pallós Andreától, az Erdélyi Kopó Klub elnökétől. Hogy lássátok, nem mindenki imád engem, és ehhez szuverén joga van, valamint a korrekt és többoldalú  ügyfél-tájékoztatás elvét vallva itt közzéteszem levélváltásunkat.

Dr. Pallós Andrea K. Gyurkó Ritának az iwiwen:

RE: Erdélyi kopó kiskutyák

Kedves Rita,
sajnos rosszkor értél el leveleddel, így nem csomagolom sztaniolba, amit gondolok. Nem vagyok büszke rá, hogy azonos intézményben tanultunk és diplománk egyenértékű lesz.
Olvastam a weboldalt, a kopós részekre kiemelten (merthogy olvastam eladó kopókról valami más helyen, talán expresszben…). Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy munkakutyaként hirdeted őket, jóllehet egyiknek sincs munkavizsgája, egyetlen Odvaskői Erdőura kutya sincs, amelyik csont nélkül letette volna nemhogy a munka-de a képességvizsgát sem és nem emlékszem, hogy Cudarnak lenne…bár a te “Z” almod nem volt rossz. Amúgy sajnos néhány szöveg igen primitívre sikerült ( pl:”kimászott kakálni”, vagy “segge áll csak ki a kukából”, hogy csak két szösszenetet emeljek ki). Lehet polgárt pukkasztani, de a tahó szöveget azért kevesen díjazzák. A kopó jelleme érdekes, de azért a nevelhetetlen pusztítótól távol van. Elhiszem, hogy jó biznisz azt mondani, hogy ez egy nevelhetetlen eb, de láss csudát, én megnevelem neked, de azért ez, valljuk be, csúsztatás. Éppúgy, mint a “munkaerdélyikopó” a kölykök hirdetésében.Szóval Rita, gondolkodj is néha, mielőtt újságíró létedre ilyen szövegekhez adod a neved. És látogasd a nyári kopós hétvégénket, hogy gyakorolj a kutyáiddal, hogy a “munkakopó” cím ne legyen üres frázis.
Meg talán szeretnék az alombejelentőddel találkozni végre, mert ugyebár törzskönyvezettként vannak hirdetve… Remélem a jövőben bejönnek a terveid és rátérsz a valóban minőségi erdélyi kopók tenyésztésére.
Szép nyarat kívánok!
Andi

K. Gyurkó Rita válasza Dr. Pallós Andreának

Kedves Andrea,
köszönöm szépen a véleményedet, örülök, hogy nem rejtetted véka alá, nem is várom el, elég régóta ismerjük mi egymást ahhoz.
Az újságírói stílusomat is kritizáld nyugodtan, erről nekem és sok más szerkesztőnek, akár a Népszabadságban, akár a BOSS-ban, más a véleménye, s direkt használok, használhatok argót. Abban lehet megfontolásra méltó, hogy a Moszkva téri emberpiacról szóló riporthoz jobban megy, mint az erdélyi kopó leírásához.
Az Egyetemet ne ítéld el, nekik az az elvárásuk, felsőoktatási intézményi mivoltuknak megfelelően, hogy a hallgatóik évről évre letegyék a tananyag ismeretéből a vizsgákat, s nem elvárás az oktatókkal azonos nézetek hangoztatása.
Ami a kopónevelési szabad kapacitásaidat illeti, nagyon örülök neki, szívesen küldeném azokat a gazdikat hozzád, akik az elmúlt évtizedben gyerekbarát vadászkutyaként, hobbikutyának való fajtaként vásároltak tenyésztő kollegáinktól erdélyi kopókat. E gazdik nagy része azt gondolta, hogy a kopó elvan otthon, se sétáltatni, se vele foglalkozni nem kell, ennek ellenkezőjét tenyésztő kollegáink nem mondták el nekik, s a kerítést, embert, állatot tiszteletben nem tartó, otthontól önhatalmúlag és megakadályozhatatlanul sokat távol levő kutyák a problémák miatt végül elajándékozásra kerültek, egy részüket én fogadtam be. A jövőben akkor küldhetem Hozzád Őket?
Az alombejelentőmet hamarosan látni fogod, jól látod, Cudarnak nincs semmije jelenleg, vaddisznós képességvizsgája nem is lesz egyetlen macskavadásznak sem a jövőben. Erről elvi szempontú szakmai véleményemet hamarosan olvashatod.
A MEOE törzskönyvezési szabályzatában nem szerepel, és nem is fog az FCI miatt, a pedigré feltételeként a fajtaklub által meghatározott képesség- és munkavizsga. A minőségi kennel voltunkat az Egyesület a tenyészcsoport eredményekkel és a kennel aranykoszorús minősítésével, úgy gondolom, megalapozottnak gondolja. Kevés erdélyi kopó kennel bír ezzel a címmel. Szintén kevés tenyésztő kollega tette meg a diszplázia-hajlamos kutyafajtánknak az állatvédelmi törvényben is leírt genetikai betegségek általi mentesítését. Szeretnélek állatorvosként és az Erdélyi Kopó Klub elnökeként megkérni arra, ebben a Klub érvényesítse erőteljesebben a befolyását, ha lehetséges.
Ami a munkakutyaságot illeti viszont, alapvetően tévedésben vagy. Nem csupán az a munkakutya, aki a fajtaklub által meghatározott munkavizsgát teljesíti. Munkakutya minden olyan kutya, amely bármely munkaterületen vizsgázott vagy a munka feltételeit teljesítette és azt a tevékenységet végzi. Így munkakutya fajtától függetlenül az őrző-védő, a vadász-, a kereső-, a mentő-, a kísérő-, mozgássérült-segítő-, a vakvezető- és a terápiás kutyák, és minden olyan kutya, amely a jövőben kitalált, az ember számára hasznos munkát tanul és végez. A munkakutyaság egy lelki beállítódás, hasonló az embernél tapasztalt sportolói, adrenalinfüggő személyiséghez, és a lényege az, hogy nem csak képes a munka elvégzésére, hanem a munkavégzés lelki igénye is. Az erdélyi kopó többfajta munkára alkalmas, igényli és épp ezért NEM hobbikutya. Ez igaz a macskavadászokra is.
Még egyszer köszönöm leveled és véleményedet.
A jövőben is számítok rá.
Üdvözöl K. Gyurkó Rita


Vissza az erdélyi kopókhoz


Your Comment

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>